2022-08-15

Lördagsfråga 719: Falskt

  1. Engelska Wikipedia har en förgreningssida med inte mindre än tre eller fyra False Dmitry. Det var personer som utgav sig för att vara Dmitrij, son till Ivan IV, "den förskräcklige". Han som används här lyckades rentav bli tsar. Visserligen mindre än ett år (juli 1605 fram till maj 1606 då han dödades); två fakta som är typiska för "den stora oredan" i början av 1600-talet, då rysk inrikespolitik var ännu mer kaotisk än vanligt.
  2. Ur föreställningen Venus – Att inte kunna förställa sig är att inte kunna leva som 2014 gick på Orionteatern i Stockholm. Herrn på bilden är den blivande Gustav III, men ledtråden syftar på pjäsens andra huvudperson: Anna Ekelöf. Hon utgav sig för att vara en rad personer, bland annat kronprins Gustav. Läs om hennes fantastiska historia på exvis Wikipedia: Anna Ekelöf.
  3. Falsk sköldpaddssoppa görs givetvis på falska sköldpaddor. Här illustrerad av John Tenniel i Alice i underlandet (1865).
  4. René Magritte gav som regel sina tavlor namn som inte hade det minsta med motivet att göra. På så sätt känns "Den falska spegeln" (1929) som ett regelbrott. Se MoMA: The False Mirror för en god beskrivning av tavlan (som gjordes i två versioner).

Fyra falska filurer alltså. Den satte Sven Tb först.


Inga kommentarer: