2022-08-22

Lördagsfråga 720: Rymdsonder

  1. Venus de Milo, som nog föreställer den grekiska kollegan och förebilden Afrodite.
  2. Sekreterare m.m. Leonid Brezjnev omgiven av kommunistscouter, s.k. pionjärer.
  3. Cristiano Banti: Galileo Galilei inför inkvisitionen (1857). En aningen mer diplomatisk Galilei hade kunnat undvika trassel och husarrest, och därmed en bra bit av sin martyrgloria.
  4. Giovanni Cassini och Christiaan Huygens, en fransk/italiensk respektive holländsk mångsysslare inom astronomi, matematik, uppfinneri med mera.

Den listan ger:

  • Venera, en lång rad sovjetiska sonder som skickades till Venus för att landa, kretsa runt eller bara passera, Efter en skakig inledning presterade sonderna prima och gav massor av information om den beslöjade.
  • Pioneer, en serie amerikanska sonder där 10:an (uppskjuten 1973) är mest berömd, dels då den hade med en genomtänkt bild som budskap till eventuella upphittare, dels då den blev det första jordiska föremålet som lämnade solsystemet. Senare blev den dock omkörd av de senare men snabbare Voyager-sonderna.
  • Rymdsonden Galileo anlände till Jupiter 1995 och undersökte sedan planeten från sin omloppsbana fram till 2003. Eftersom den då fått slut på det bränsle som behövdes för att hålla höjden skickade man med flit ner den i jätteplanetens atmosfär.
  • Cassini-Huygens var en dubbelsond. Efter resan till Saturnus, som tog 7 år, tillbringade den sedan 13 år med att åka runt kring planeten och dess månar, som var många nog redan innan de upptäckte sju nya. Vid ett tillfälle släpptes Huygens ner på månen Titan, som förresten hade upptäckts av Christiaan Huygens. Fantastisk forskning bedrevs och fina bilder togs, av vilka flera kom fram trots inte mindre än två allvarliga och oförlåtliga buggar i kommunikationssystemen.

Den satte Tricky först.


Inga kommentarer: