2022-08-25

Hungerstenar

Hungersten i Elbe vid Tetschen (idag Děčín), intill gränsen mot Sachsen

Elbes hungerstenar är åter synliga – Den stora hungerstenen vid Tetschens hängbro [idag den nordligaste av ortens tre broar] bär den inhuggna texten "När du ser mig, gråt!" Passagerartrafiken har fått ställas in eftersom vattenståndet är lika lågt som det var 1904.

-Volksfreund, 6 juli 1918

I framför allt Elbe, samt några andra centraleuropeiska floder, finns så kallade hungerstenar. Det är någorlunda rejäla block som blir synliga när vattenståndet sjunker si eller så mycket. Folk fick idén att hugfästa torkorna genom att hugga in årtalet i stenarna. Även om slitaget inte är obetydligt, från såväl vatten som båtar, så finns det bevarade spår av inskrifter från 1400-talet, och rentav belägg för en idag försvunnen sten som det ska ha stått 1115 på. Bruket blev särskilt populärt under 1800-talet, som också är väl representerat.

Stenen i Děčín är den mest kända, på grund av dels sin storlek, dels nämnda text: "Wenn du mich siehst, dann weine" som även finns på tjeckiska. Även om detta uppenbarligen inte är samma inskrift som på stenen som inledde denna bloggpost … Not, ofta är inskrifterna "upp och ner", eftersom de gjorts av folk som stått på stenarna.

Děčíns hungersten idag. Trappan gjordes det mycket torra 1904.

"När du ser mig, gråt" – länge var lågt vattenstånd bistert allvar. Sedan blev det mer en kuriositet, om man inte själv var jordbrukare då … För att nu åter bli allvar. Idag finns det åter anledning att bli gråtfärdig när hungerstenarna visar sig, och det av betydligt allvarligare skäl än enstaka skördar som slår fel.


Läs mer på Wikipedia (tyska): Hungerstein (Wasserstandsmarkierung)


1 kommentar:

Anonym sa...

Åtminstone två moderna "hungerstenar" ristades 2018:
https://bigthink.com/strange-maps/hunger-stones-europe
https://www.bbc.com/news/world-europe-62619397