2022-08-05

Ebbe Schön 1929–2022

Dödsfall uppmärksammas inte jätteofta här på bloggen. Men ibland försvinner människor som haft en stor betydelse för något relevant ämne. Ebbe Schön var visserligen disputerad litteraturvetare men det är inte det han är hågkommen för.

Folkminnessamlingen, Nordiska Museet

Han var folklivsforskare med förkärlek för sägner och sagor. Han jobbade på Nordiska Museet med ansvar för deras folkminnessamling – en dryg miljon kort med excerpter, som de kallas: berättelser och uppgifter, korta som långa, från hela landet.

Mannen som såg ut som jultomten syntes ofta i rutan, för att berätta om folktro, seder och bruk, tomtar och troll, häxor och vittra … Eftersom han kom från Bohuslän (Brastad) kunde han lägga lite extra vikt vid materialet hemifrån. Som bohuslänning var det extra fascinerande för undertecknad att höra om troll och drakar från bekanta platser och miljöer.

Och när han inte var i tv höll han oräkneliga föreläsningar ute i landet. Eller skrev böcker.


 - SvD 16 augusti 1959; LT Schön t h

… Den nye tävlanden, löjtnant Ebbe Schön. En man med poetisk begåvning, säger Barbro Lange och Mats Rehnberg kan bara tillägga: Det är nyttigt att folk ser, att det finns olika människor inom yrkesfacken.

- SvD 9 augusti 1959

Första gången han blev ett namn var det också via tv. Det var 1959, året efter televisionens genombrott med fotbolls-VM. Få svenskar har blivit så kända så fort som under denna tid. Programmet hette "Upptäcktsresan" och var en sorts tävling i folkbildning. Deltagarna skickades till olika platser där de fick samla på sig uppgifter om något lokalt ämne. Sedan redogjorde de för det hela på ett personligt och populärt sätt. Någon ranglista med samtliga deltagare sattes inte ihop men löjtnant Schön vann ett av de finare priserna. Föga förvånande, när man sett hans senare insatser i mediet. – Sedan var han presschef på marinen ett tag, innan han ägnade sig åt annat.


Wikipedia (sv.): Ebbe Schön


Inga kommentarer: