2022-08-29

Lördagsfråga 721: Douglas Adams

Denna lördagsfråga ställdes inte som bilder utan som ljud: Lördagsfråga 721 (mp3)

  1. "Patient abuse" är en sketch i sista omgången av Monty Python (1974). Det känns att det går mot slutet; John Cleese hade hoppat av och man hade några sketcher skrivna av icke-medlemmar. Den här skrevs av Graham Chapman tillsammans med en kompis. Inte för att den kompisen var vem som helst … Eller, 1974 var han vem som helst, men så småningom skulle han uppnå en magnitud jämförbar med Monty Pythons, för han hette Douglas Adams.
  2. I Douglas Adams Liftarens guide till galaxen finns företaget Sirius Cybernetics Corporation. De tillverkar bland annat hissar med personlighet och rentav clairvoyance. Här drar sig hissen för att åka uppåt eftersom den (helt korrekt) känner på sig att något hemskt snart kommer att hända där. Replikskiftet kommer från originalet, säger radioserien från 1978. Hissen finns med i boken men inte i någon filmatisering jag hittat. Istället ser vi här en dörr från Sirius Cybernetics Corporation. Den är programmerad att njuta av att utföra sitt jobb, och det är därför den suckar av välbehag när den får öppna och stänga sig för folk.
  3. Lalla Wards Romana och Tom Bakers doktor nr 4 i Doctor Who-episoden Shada, delvis inspelad 1979. Den utspelas i Cambridge och man får bland annat se punting på floden Cam. Att den bara spelades in delvis berodde på en strejk som innebar att den trekvartsfärdiga episoden aldrig färdigställdes. Långt senare satte man deltagarna att tala in replikerna och fyllde ut det befintliga materialet med tecknad film (metoden har använts för flera delvis bevarade episoder av serien). Manusförfattaren Douglas Adams återanvände en del av materialet (liksom idéer från City of Death som han redigerade) i sin fina bok Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå (1987), som jag när allt kommer omkring nog tycker är bättre än någon av Liftar-böckerna.
  4. Last Chance to See (1990) är en tv-serie där Douglas Adams och zoologen Mark Carwardine åker runt och tittar på utrotningshotade djurarter. En uppföljare gjordes 2009, med Stephen Fry istället för Adams. Det var där de mötte en kakapo som våldförde sig på Carwardine.

Trots bildlöshet sattes frågan snabbt av flera. Pazuzu var allra snabbast.


Inga kommentarer: