2022-06-03

Den taiwanesiska jackan

Maverick: Omärkt boskap, i typfallet en kalv som fötts ute på fältet och ännu inte märkts av ägaren; efter en Samuel Maverick som var känd för att inte märka sina djur. Sedan länge är ordet vanligast i överförd bemärkelse: Ensamvarg, någon som inte är så petig med regler och konventioner. Även beteckning för attackroboten AGM-65.

I det lilla universum som utgör filmerna Top Gun bär KN Pete "Maverick" Mitchell en skinnjacka av välkänt flygarsnitt. Det är inte vilken jacka som helst.

T v ur Top Gun (1986), t h Top Gun: Maverick (2022)

Tygmärkena är avslöjande. De visar att jackan är en släktklenod – liksom att man, trots det, vart och fingrat på den. På ryggen kan man läsa "Far East Cruise 63-4" upptill, och nertill "USS Galveston" (1986) respektive "United States Navy" (2022). Denna cruise ägde verkligen rum 1963–64 och utfördes av USA:s sjunde flotta (baserad i Japan).

 

Våren 1964: Sjunde flottan i Nagasakis hamn (9 mars) och USS Galveston i Pearl Harbor (9 april)

Ett av de deltagande fartygen var robotkryssaren USS Galveston. Jag är inte tvärsäker på om det är hon på bilden från Nagasaki, men på den från Pearl Harbor står namnet på lejdaren (källa: USS Galveston WestPac 1963 (Pt2), 0:47 och 2:39 [Youtube]). Ombord fanns Petes far, Duke Mitchell. Som här kan sammanfattas med att han inte är en kuriositet i filmen utan spelar en stor roll i bakgrunden; sonen har ärvt såväl jackan som stridsflygaryrket.

Bland märkena återfinns flera av kryssningens deltagare. Lättast att känna igen är de centrala flaggorna – åtminstone de på 1986 års jacka.

Japans och Taiwans flaggor, från excellenta Flags of the World (FotW). Kan även tipsa om bloggposten Japanska flaggor.

 

Men nu tar jag bildparet igen. För någonting har hänt; de välkända nationsflaggorna på 1986 års jacka har 2022 bytts ut mot … Ja, vad? Om de nya flaggorna betyder någonting någonstans så känner jag inte till det. Särskilt den "japanska" verkar vara gjord för att påminna om den riktiga flaggan utan att vara den.

Så i den nya filmen har symboler för Japan och Taiwan tagits bort. Månne det leder tankarna åt något särskilt håll..?  (Varför texten under flaggorna också ändrats vet jag inte. Finns det något relevant agg mot USS Galveston? Eller vill man ge intryck av att jackan utsatts för faktisk syslöjd i filmernas universum, en "naturlig förklaring" av de förändrade flaggorna?)

A new trailer for the sequel of 1986 blockbuster "Top Gun" is stirring up controversy because it shows Tom Cruise putting on the iconic bomber jacket he wore in the original film — but with two key changes.

- Tencent-backed 'Top Gun' cuts Taiwan flag from Tom Cruise's jacket, CNN 22 juli 2019

Notera artikelns datum. De justerade flaggorna är ingen nyhet – eller åtminstone är denna del av händelsen ingen nyhet.

Pandemin fick många filmproduktioner att bli utdragna som spaghetti. Bland annat kunde trailers, som gjorts klara för att visas om någon månad eller vecka, bli liggande i åratal. För att plötsligt dammas av och skickas ut. Då är det inte så konstigt om det blev "fel" ibland … Eller vad man ska kalla det, när man skickat ut en version som inte anpassats för att, vad ska vi ta som exempel, blidka kinesiska finansiärer, istället för en som anpassats. Och vill man hålla sig väl med kineser, eller åtminstone den kinesiska staten, och för den delen kineser som vill hålla sig väl med den kinesiska staten, så gör man bäst i att inte med ett andetag antyda att exempelvis Taiwan skulle vara en självständig nation (Japan har heller inget högre anseende i sammanhanget, men är fullt lika blodigt allvar som när det gäller de uppstudsiga öborna). Och eftersom den kinesiska marknaden på senare år har blivit mycket viktig för Hollywood, har man i Hollywood på senare år blivit mycket angelägna om att hålla sig väl med kineser. (Mer om detta bedrövliga fenomen i bloggposten 自我審查 är "självcensur" på kinesiska, 11 mars 2021.)

Koncernen Tencent är (ännu) relativt okänd för allmänheten i väst, men där ryms flera av världens största företag inom branscher som film, tv och dataspel. Om man tager någon storsäljare och följer ägarkedjan bakåt/uppåt, hamnar man inte sällan hos Tencent i Shenzhen. Staden ligger i närheten av Hong Kong, och i hopp om att få fram en lika lyckad handelsmetropol inom landets gränser upphöjdes den 1979 från fiskeby till "särskild ekonomisk zon". Idag är den större än "originalet".

Sedan 2019 har visserligen Tencent dragit sig ur Top Gun. Det är inte ens säkert om filmen ska visas i Kina. Men det spelar ingen som helst roll i sammanhanget. Vill du göra affärer i Kina, idag, imorgon eller om tio år, så vill du inte ha några prickar på körkortet. Men jag måste säga att det ger historien något särskilt, i ljuset av det som sedan hände.

"Tom's Amazing Technicolor Dreamcoat": Anpassar sig efter fluktuationer inom politik och filmfinansering!

Så småningom började premiären, till slut, att närma sig. Trailers drogs fram och spreds över världen. I en sådan skymtade jackan och dess märken – inklusive flaggorna för Japan och Taiwan.

Detta var det nog få åskådare som noterade på egen hand. Och av de få som såg det, så var det nog få som tänkte närmare på det. Men på åtminstone ett ställe reagerade man desto mer.

När långfilmen nu visas på Taiwan, har flaggan för republiken Kina inte försvunnit, vilket gjorde många taiwanesiska besökare mycket rörda, överraskade och glada.

- Republiken Kinas flagga är tillbaka! Publiken applåderar den taiwanesiska testvisningen av Toms "Försvarskrigaren", setn.com 23 maj 2022 (maskinöversatt, så klart …)

Men återkomsten blev kortvarig. Jackan har vänts efter vinden; ordningen är återställd, ur kinesisk synvinkel.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, tack.

Och tack för att din nördighet som får mig att framstå som nästan normal.

MVH

Hans

Anonym sa...

Maverick: https://forum.skalman.nu/download/file.php?id=6561

https://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=26&t=21702&hilit=maverick

MVH

Hans