2022-06-16

Faktoider om fästingar

En ixodida i närbild, med dess avgjort raka käkapparat

En faktoid om fästingar går ut på att de skruvar sig in, och därför måste tas ut på samma sätt. Att det är en faktoid demonstreras enklast genom att ta del av bildmaterialet. Man letar förgäves efter fästingar med korkskruvs-formade käkar.

Undertecknad har, tyvärr, rätt stor erfarenhet av otygen. Det enklaste och bästa sättet att ta ut dem utgörs, enligt mig, av att med en fin pincett ta ett stadigt tag om dess huvud och dra rakt ut, lite hårdare än man tror är bäst, och vänta på att den släpper taget.

En del förespråkar anbringande av olja, smör eller liknande. Sådant kladd innebär en del besvär men gör ingen som helst nytta.

Vad händer om huvudet blir kvar? Det är ingen större fara. Kroppen kommer snart att stöta bort det.

Det finns idéer om att huvudet lever kvar även utan resten av fästingen. Som alla sagor kan de ha visst antropologiskt intresse.

Kronisk borrelia är ett begrepp som började spridas för några år sedan. Det är också främst av antropologiskt intresse. Diagnosen saknar medicinsk relevans; en ny sorts elallergi, skulle man kunna säga. (Se Amina Manzoor: SVT sprider farliga myter, Expressen 14 oktober 2012)

Bonus: En intressant omständighet (från Björn Olsen, professor i mikrobiologi och infektionssjukdomar) är att en utdragen fästing inte kan börja om; även en "klinisk" borttagning skadar den såpass mycket. (Allt du vill veta om fästingar - och lite till..., Kollega 30 juni 2014)


 

1 kommentar:

Anonym sa...

Apropå fästingar: https://today.rtl.lu/entertainment/the-luxembourg-wurst/a/1915356.html

MVH

Hans