2022-06-20

Lördagsfråga 711: Kromosomantropoider

  1. Kiwa-krabban, som inte upptäcktes förrän 2005, har på grund av sitt utseende fått tillnamnet yeti-krabba. Dess officiella namn är efter en polynesisk skaldjurs-gudinna.
  2. Ur The Whisperer in Darkness (2010), en lite annorlunda Lovecraft-filmatisering som ser mycket lovande ut. Om handlingen ska inte mer sägas än att den involverar s.k. mi-go, högintelligenta varelser som icke desto mindre även kallas "svampar från Yuggoth", dvs Pluto.
  3. Raymond Briggs bilderbok The Snowman (1978) filmatiserades 1982 med lyckat resultat. Än idag är den en traditionell julfilm i Storbritannien.
  4. Bigfoot var 1974 den första "monstertrucken", en pickup som man satte överdimensionerade hjul på. Konceptet slog, minst sagt, och Bigfoots ägare fick så många bokningar att en hel liten flotta med Bigfoot-truckar skapades. Namnet på bilen här är alltså inte till för att identifiera individen utan för att ange grupptillhörighet, så att säga.

Yeti (tibetanska), mi-go (också tibetanska), snömän och bigfoot är alla påstådda människoliknande varelser som påstås hålla till i Himalaya respektive Nordamerika. Med motsvarigheter lite varstans. Den tydligen relativt lätte sattes först av Löjliga familjen.


Inga kommentarer: