2022-06-06

Lördagsfråga 709: Ost

  1. Sagan om ringen (2001) The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013): I Bri (Bree på engelska), där regissören Peter Jackson gör en snabb cameo.
  2. Det sägs ibland att Florence Nightingale uppfann cirkeldiagrammet, men även om hon använde det mycket väl och kan ha bidragit till dess spridning så var statistikern William Playfair först. Här visar han hur osmanska riket före 1789 var fördelat på Afrika, Europa och Asien. På ovanligt lättbegriplig franska kan cirkeldiagram kallas diagramme en camembert.
  3. Ett tag var den äldste britten han från Piltdown. Bara några år innan det "fyndet" gjordes, hittades en annan gamling i Cheddar Gorge, ett område med dramatisk geologi ost om Cheddar, Somerset. Och i kraft av sin äkthet räknas numera Cheddar Man, här rekonstruerad på Londons naturhistoriska, som den äldste britten.
  4. Före Koenigsegg, Polestar m.fl. fanns Racing Plast Burträsk. Här har vi en lätt kantstött RPB Piraya från 1968. Produktionen utgjordes av byggsatser: Köparen monterade delarna på en befintlig bil, i typfallet en VW-bubbla (viss händighet förutsattes). RPB grundades 1965, en brand några år senare i kombination med nya regler om krocktest satte stopp för det hela. Då hade Burträsk redan blivit mer känt för en annan produkt, även om man ändrat namn på burträskosten till västerbottenost.

Den satte Örjan B. först.


4 kommentarer:

Joakim E sa...

En petig rättelse på bild 1: Peter J äter morot i Bri två gånger och just den här bilden är från andra Hobbit-filmen. Men det påverkar förstås inte ostreferensen. :)

Hexmaster sa...

Ah! Har lyckats förtränga en hel del från de där uppsvällda märkvärdigheterna, som att man fick se Bri ännu en gång; men det var ju mycken biotid som behövde fyllas ut. Tackar!

Hans-Jörgen sa...

En minimal liten pedantisk rättelse, men jag har för mig att upphovsfirman är ganska noggrann med just denna detaljen. Det heter Västerbottensost, inte Västerbottenost.

Hexmaster sa...

Om upphovsfirman är noggrann så väntar jag på dem här.