2022-06-14

Bogaland

Republiken Bogaland är ett litet land som gränsar till Mida i norr och väst, och Kasura i norr och öst. Dess nuvarande huvudstad är Eskilstuna, som också är dess största stad. Bogaland har en areal på ca 3 140 km² och en befolkning på uppskattningsvis 4 miljoner (2007).

Namnet kommer från dess grundare, Erik Boga den store. Efter Slaget vid Hummelsta gav han Bogaland sitt namn, och förklarade att det var en fristat för alla etniciteter.

Under de senaste åren har Bogaland dragits in i ett inbördeskrig mellan den tidigare regeringen, Bogalands Nationalparti, och de två främsta beväpnade motståndsgrupperna, Norra Frihetsrörelsen och Söderns Frihetskämpar. Ett fördrag om vapenvila och fred har undertecknats av samtliga parter, och Bogalands nationalregering kommer att behålla makten tills val har hållits.

- Bogipedia: Republiken Bogaland [2016]

Bogipedia är huvudkällan för dagens bloggpost. Eftersom det är den främsta källan över huvud taget för information om Bogaland, dess historia, geografi, politik, grannar … Även om många faktorer varierar påfallande mycket från den ena beskrivningen till den andra. Inklusive geografin:

Bogaland gränsar till X-land i norr och Southland i söder. Allting befinner sig på en landmassa omgivet av North Friendly Sea. NATO, EU och FN har redan ställt upp med fredsbevarande styrkor, men situationen förvärras hela tiden.

- Inbördeskrig i Bogaland, Aktuell Hållbarhet 11 november 2018

En sak är säker, och det är att det händer mycket i Bogaland.

Bogaland är konflikthärjat sedan självständigheten på 1960-talet men rikt på naturtillgångar. Ekonomiska bakslag har gjort att missnöjet har ökat bland befolkningen med flera svåra konflikter som följd. Efter inbördeskriget 1999 så delades landet i två delar, Kasuria och Mida.

Fortfarande finns spänningar kvar mellan olika grupperingarna. En ljusning är den vapenvila som undertecknades i juni 2017. Vapenvilan har följts av ett fredsavtal i december med en politisk väg framåt. I februari försämras säkerhetsläget i Mida och i april bryter oroligheter ut på Gotland. Bogaland har stora problem med narkotikasmuggling och flertalet piratattacker har ägt rum.

- Förvarsmakten: Uppdrag: rädda Bogaland, 24 april 2018

Om du undrar varför du aldrig hört talas om Bogaland, Kasuria eller Mida förut, så kan källor som den ovan och den nedan ge en antydan om svaret …

I Bogaland finns rika naturtillgångar och ekonomiska intressen men inte någon rättvis och jämlik fördelning av resurser. Här finns naturkatastrofer, fungerande samhällen och drabbade samhällen, fattiga områden och rikare områden. Här finns sjukdomar, barnsoldater, offer för trafficking och en stor brist på säkerhet. Här finns frivilligorganisationer och en interimregering som försöker bringa fred och utveckling till landet. Här finns också starka krafter i parallella system som tjänar stora pengar på konflikt och oro och här finns nationella och internationella hjälporganisationer som vill väl. Och mycket mycket mer.

- Konfliktdrabbat låtsasland, FRA-bloggen 15 oktober 2013

Bogaland är Försvarsmaktens påhittade land dit man förlägger övningar. För mer realistiska övningar har man lagt på diverse lager av historia, politik, ekonomisk utveckling och så vidare. Jag tänker mig att man i övningar à la kalla kriget nöjde sig med att de blåa och röda var i krig mot varann, punkt slut, men att ett faktiskt krig som det i f.d. Jugoslavien, där orsakssambanden kunde vara oerhört mycket mer komplicerade än så, medförde att man lade in bakgrundsmaterial. Bogaland tas inte bara fram vid militära övningar utan används även för fredsbevarande övningar. Man får ökad realism, och kanske även situationer där det inte alltid är självklart vilka som är de Goda och de Onda.

Enkla slagningar i öppna källor indikerar att Bogaland dök upp strax efter millennieskiftet. Om det fanns någon namngiven föregångare, som var mer avancerad än "blåa laget", så känner jag inte till det.


6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag minns att reklamavdelningen på (LM) Ericsson skapade ett helt land, på 1980-talet tror jag. Telerica, lett av kung Telco I. De hade nog väldigt roligt. Av någon anledning köpte Telerica väldigt mycket prylar just från LME. Säkert AXE också.

Mikael Parkvall sa...

Undrar vad det var som fick Eskilstuna att växa om Västerås. Kanske är det huvudstadsfunktionen som genererar fler inflyttare.

Anonym sa...

Min far var en gång bataljonschef på I12 i Eksjö.
Han planerade en övning som hade som övningsmål anfall mot fiendens landstigningsförband. Då togs speciella kartor fram där allt söder om, jag tror vägen från Sävsjö till Målilla blev hav, Smålands hav.
På så sätt blev Vetlanda hamnstad.

Hexmaster sa...

Det är alltså det som menas med att om kartan och verkligheten skiljer sig åt så gäller kartan.

Anonym sa...

På min tid fanns inte bra blått och rött utan även grönt. Kompisarna från annan Armé som också ogillade de röda.

MVH

Hans

Anonym sa...

Jag försvarade freden i Bogaland 04/05. Huvudsakligen i området kring Strängnäs. Det var märkligt likt Balkan när jag var där... Men som av en händelse hade de flesta av våra officerare också erfarenhet just därifrån. /Calle