Som representanter för respektive årtionde är omslaget till Super Trivia II och Trivial Pursuit med samtida leksaker inte dåliga
På 1970-talet gav Fred L. Worth ut ett uppslagsverk med kuriosa: The Trivia Encyclopedia. Boken blev inte bara mycket populär utan även omtalad. Worth gav ut en rad verk i genren och tjänade stora pengar på genren han skapat. Han försökte även, sägs det åtminstone, även att få spelbranschen att göra något med temat, men utan framgång. (Här kan man fundera på om inte han inte fått ihop mer än tillräckligt för att på egen hand finansiera spin-offs som exempelvis sällskapsspel …)
1981 kom någonting mycket ovanligt: Ett sällskapsspel som blev ett fenomen. Än idag, 40 år senare, hör Trivial Pursuit till de mycket få sällskapsspel som praktiskt taget alla känner till. Det var också ett av mycket få sällskapsspel som drog in riktigt stora pengar.
Sedan länge marknadsförs väl TP som vilken frågesport som helst. När det kom gjorde
man ofta en poäng av att det inte bara var en frågesport, utan en
frågesport som fokuserade på oviktiga ting, onödig kunskap, kuriosa –
namnets trivial.
En som studerade spelens tusentals frågor särskilt noggrannt var Fred L. Worth. Efter att han granskat 1984 års upplaga av Trivial Pursuit i två månader hävdade han att en tredjedel av frågorna hämtats från hans Super Trivia II (1982). Redan mängden frågor var talande, menade han; han hade tillbringat sex år med att forska fram sin encyklopedi, och "det finns ingen chans att dessa personer, utan bakgrund inom trivia, skulle ha kunnat få fram dem så fort på egen hand". Avslöjande nog hade TP-folket dessutom kopierat ett halvdussin tryckfel. Men en av de kopierade frågorna var intressantare än någon annan.
E[ntertainment]: What's Columbo's first name? [Svar: Philip]
När Worth skrev sina encyklopedier så var han fullt medveten om att man inte kan få upphovsrätt på fakta. Hur skulle han då kunna stöldskydda sina verk? Han skulle kunna använda ett knep som använts mer än en gång genom historien, i såväl uppslagsverk som kartor: Man lägger in fel med flit, uppgifter som garanterat inte finns någon annanstans än i verket som ska skyddas.
Det var så Worth tänkte när han lade in uppgiften om den något påträngande, men klurige cigarrökande kommissarien vid Los Angeles mordkommission (den meningen tog jag rätt av från ett välkänt användarredigerat uppslagsverk). Dennes förnamn nämns aldrig*; att han skulle hetat Philip var Worths påhitt, ett icke-faktum som inte fanns någon annanstans än i hans verk. Tills det dök upp i Trivial Pursuit …Worth stämde Trivial Pursuit-skaparna på 300 miljoner dollar. Men det fick han inget för. De erkände villigt att de hade hämtat material från Super Trivia II – det gick ju inte att förneka – men de hade även hämtat material från andra ställen, berättade de. (Det har sagts att kopiering av en källa är stöld, kopiering av många forskning …) Och man kan ju, som bekant, inte få upphovsrätt på fakta. Inte ens påhittade, tydligen. Domstolen höll med. De avgjorde att TP var något helt annat än ett uppslagsverk, och tog aldrig upp fallet.
Ironiskt nog har den helt sanna historien om "Philip Columbo" sedan dess blivit välkänd bland fakta-gnetar. Som de som läser, och i synnerhet skriver, en blogg som denna.
* I ett (1) enda avsnitt – "Dead weight" – får man en mycket snabb och mycket otydlig glimt av Columbos id-kort. Det är möjligt att där står "Frank", osannolikt att där står "Philip".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar