2022-06-08

Poliser och medier

Jag har ett antal röda trådar här på bloggen, frågor jag återkommit till gång efter annan. En av dem är folk som saboterar för polisen; närmare bestämt de som, under förevändning av att de har "mediala" förmågor, försöker att mata polisutredningar med värdelösa tips.

Jag tog upp sådant kvalificerat förvillande 2008 i bloggposten Att sabotera för polisen. Jag tog åter upp det 2012 i bloggposten Att fortfarande sabotera för polisen, och lite senare samma år i Att sabotera för polisen del 3. En och annan tidningslänk har lagt av, men annars är frågan sorgligt aktuell. Och då och då blir man påmind om företeelsen. Som när SVT visar Fallet Carlos om en händelse 2004, som drog till sig charlataner som Terry Evans (Medium styrde polisens sökande efter Carlos: "Vi hittade bara ett gäddrag", SVT 7 juni 2022)

Här hade jag kunnat lägga in en bild på något av "medierna", som Terry Evans. Men så roligt ska de inte få.

Istället lägger jag in denna bild. Den borde sitta på varenda poliskontor över hela landet. Särskilt sådana där man gett så mycket som ett halvt öra åt stollar och bondfångare.

I september 1951 begicks ett rånmord i Tjörnarp utanför Höör. Utredningen gick snart i stå. Kan det ha varit då man tog sig för att anlita ett "medium"? Det lär för övrigt ha varit enda gången en sådan anlitats i en mordutredning; alltså som inbjuden "expert", snarare än en tipsare bland alla andra.

Den aktuelle skojaren hette Olof Jönsson. Ingenjören från Varberg hade gjort sig ett namn på det parapsykologiska området efter några telepatiska experiment och en uppmärksammad "duell" med en skeptisk magiker, som jag lär återkomma till. Här försöker han att "känna in" ett möjligt mordvapen. Den lokala ordningsmakten assisterar i form av fjärdingsman Tore Hedin.

Trots insatserna från Jönsson, liksom traditionellare utredare som Hedin, kom man ingen vart.

Natten till den 22 augusti 1952 slog mördaren till igen. Han mördade ytterligare nio personer i de s.k. Hurvamorden. Sedan dränkte han sig i Bosarpasjön. Han efterlämnade ett brev där han erkände allt, även mordet 1951. Vem mördaren var? Fjärdingsman Tore Hedin, han som på bilden ovan står intill "mediet" Jönsson.

I den finfina tv-serien "Skånska mord" (1986) finns ett avsnitt som skildrar Tore Hedin och hans karriär. Ernst-Hugo (som spelar flera mördare i serien) är inte bara lik Tore, utan precis så glänsande i rollen som man kan förvänta sig. Såväl det avsnittet som de övriga rekommenderas varmt. Olof Jönsson fick inte plats.

Skånska mord: Hurvamorden
Inga kommentarer: