2008-04-16

Att sabotera för polisen

Det kom in mängder med tips om mordet på Pernilla, ett 1000-tal, och det är möjligt att det försvann i mängden, säger Sten-Olov Hellberg till SvD.se.
SvD 14 april, Polisens arbete utreds av åklagare

Förhoppningsvis berodde det inte på att man var överhopade av inbillningstips från medier:
Samtidigt har två poliser letat efter flickan i ett helt annat område - runt 1,5 mil söder om Stjärnsund. [...] Poliserna sökte genom ett sommarstugeområde som Ann-Marie Hedin fått upp bilder om när hon mediterade.
Expressen 7 april, Mediet: Man har sökt efter Engla i fel område

...Vars värde visat sig (Hedesunda ligger öster om Stjärnsund):

Englas kropp hittades flera mil från den plats där hon försvunnit. Hon låg på en enslig skogsväg.
DN 14 april, Mannen visade raka vägen till Engla

Poliser är vana vid falska tips, i synnerhet när det gäller uppmärksammade fall. Men här är en hel yrkesgrupp som gör en poäng av att man lurar polisen, och sålunda förhalar utredningar. Är inte sådant åtalbart?
[...] tyvärr drunknar de positiva exemplen på framgångsrika samarbeten mellan polis och medier bland artiklar skrivna av journalister som inte gjort ordentlig "research" och artiklar skrivna av skeptikerrörelsen som finner underlag pga många falska medier som utger sig för att ha förmågor.
- Soul Travel, Kan mediala personer hjälpa polisen att lösa mordfall?

Hur man skiljer på äkta och falska medier är en öppen fråga. Liksom varför inga äkta hjälpte till med att hitta Engla, eller ännu hellre: letar reda på bevis så att galningar kan hållas inspärrade. (Det kan nämnas att artikelförfattaren Torbjörn Sassersson på Soul Travel tror att det finns äkta medier.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket ger en helt ny innebörd åt begreppet "massmedier". ;-)

Anonym sa...

Storbritannien har tydligen haft en Fraudulent Mediums Act of 1951 som nu tydligen håller på att reformeras.

Hexmaster sa...

Har läst på Wikipedia om den lagen, inte så mycket text men bra länkar.

Den ersatte en tidigare "Witchcraft Act" - det låter, det - som verkar ha fokuserat på det okristna s.a.s. 51 års lagtext verkar intressant nog rikta in sig på "fraudulent" utövande:

the punishment of persons who fraudulently purport to act as spiritualistic mediums or to exercise powers of telepathy, clairvoyance or other similar powers

"Äkta" medier har alltså inget att frukta; vilket, som Anders länk visar, inte hindrat dem från att protestera. Sancta simplicitas.

Anonym sa...

Jag vet att Ann-Marie Hedin lämnade sådana uppgifter som ledde till gripandet av Anders Eklund ,jag kan p.g.a. utredningen ej gå in på hur och vad. Vänligen respektera våra duktiga medium
( det finns många som inte är seriösa) men hon är definitivt seriös och utbildad.
J.Lundin

Hexmaster sa...

J.; jag vet inte riktigt vad du förväntar dig för reaktion, för en upplysning som inte kan kontrolleras är ju ingenting. Det vi vet är att Hedin riktade polisernas uppmärksamhet mot en plats som inte hade med brottet att göra. När det gäller identifikationen av Eklund så har den beskrivits rätt ingående, inklusive bilnummer, polisiära misstag m.m. Om Hedin gjorde någon positiv insats, så skall det bli mycket spännande att få ta del av den, när hemligstämpeln lyfts.

Hur kommer det sig att du känner till den? (Maila gärna.)

Ett äkta medium har min fulla respekt, det försäkrar jag. Däremot har jag givetvis inget till övers för övriga, vare sig de tillhör skojarna (som luras med flit) eller de patologiska (som tror på sitt jidder). Hur seriösa och utbildade de är spelar naturligtvis ingen roll.