2020-12-21

Lördagsfråga 639: Sällskapsspel

  1. Nykrönt Elizabeth med riksglittret. I höger hand håller hon spiran med korset. Den gjordes 1661 och kompletterades 1910 med världens största slipade diamant: Afrikas stjärna. Den är även känd som Cullinan I eftersom det var den största bumlingen som utvanns ur Cullinan-diamanten, den största diamant med smyckeskvalitet man känner till. (Jag var tvungen att slå upp riksäpplet; det väger 1,2 kg och verkar lämpligare som tvåhandsäpple.)
  2. Den osannolikt pittoreska medeltidsstaden Carcassonne i södra Frankrike.
  3. Vanliga poler uppträder ju i par, som nord/syd eller +/-. Här har vi en elektrisk monopol. Man funderar även på om magnetiska monopoler kan finnas i sinnevärlden.
  4. Kenneth Branagh som den lömske Jago i Othello (1995).
1951 lanserades sällskapsspelet Afrikas stjärna, eller Afrikan tähti eftersom det var i Finland. Så småningom kom det till Sverige. Även om originalnamnet lär ha behållits för åtminstone någon utgåva fick det snart heta [Jakten efter] Den försvunna diamanten. Det är nästan ett halvt sekel äldre än spelet Carcassonne, som utspelas i en medeltida stad lik namnen. Monopol behöver ingen presentation, men det kan nämnas att spelets historia romantiserats; historien om att det skapades av Charles Darrow under depressionen har nu korrigerats med att den första versionen skapades av Elizabeth Magie 1902. Othello är internationellt mest känt som Reversi, men det finns skillnader. Den största är att man i Othello inleder partiet med fyra utlagda brickor. Det räckte tydligen för att japanen Goro Hasegawa skulle kunna ta patent på Othello 1971. Lättare pengar får man leta efter ...

Den aningen juliga lördagsfrågan knäckte pazuzu.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vann mitt första parti Carcassonne för max ett halvår sedan. Fick reglerna översatta muntligen från polska till svenska. Helt OK som spel (då jag vann).

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Har aldrig spelat Carcassonne. Är över huvud taget rudis på "nya" spel, typ senare än Drakborgen eller så.

Anonym sa...

När du spelat 'Next War' två gånger och 'Drang nach Osten' tre gånger kan vi börja snacka.

MVH

Hans