2010-10-26

Det Ökända: Benny Rosenqvist

I somras bloggade jag om Karsten Torebjer, psychic medium. Det är briljant satir, även eftersom han bara med yttersta svårighet går att skilja från uppenbara skojare som, tja, vem ska vi ta ... Benny Rosenqvist till exempel. Som jag också osökt kom in på i den bloggposten. Bennys påstådda "kontakt" med Ted Gärdestad är tyvärr inte extrem, utan typisk. (Observera njutbara hat-blicken vid 3:08 mot Ann Söderlund som inte kan hålla tillbaka ett fniss. Sweet.)Igen: Mediala seanser är just så här pretentiösa och smaklösa, om än inte alltid så uppenbart fejkade.

När de som är skickliga på så kallad cold reading - enkelt uttryckt konsten att fiska efter information utan att den utfrågade märker det - är igång så är det ungefär lika enkelt att avslöja dem som en duktig trollkonstnär, dvs. inte alls. Görsvårt när det pågår, men om man kan gå igenom materialet i efterhand kan det däremot bli pinsamt uppenbart vad som hänt. För en sådan genomgång, se artikeln Terry Evans - mästare i cold reading.


Några omslag från Nära

I denna bransch behöver man dock inte vara särskilt duktig för att få uppmärksamhet. Det bevisar Benny Rosenqvist. Han är stående medarbetare i Hemmets Journal och stående omslagspojke på genomvidskepliga tidningen Nära (www.tidningennara.se). Han påstår sig ha mediala förmågor, kontakt med andevärlden minsann, en roll som han är ovanligt dålig på att spela.
Benny klättrar över en hög av stenar i cellen [i Malmöhus slott], kliver längst in i hörnet där mannen [dvs. "spöket"] sitter.
- Jag ska försöka ta hans hand, säger Benny och sträcker fram sin arm. Ja, nu tar han mig i handen!
- Tidningen Nära 3/2010

För min egen del är sånt här inte så intressant i sig. Tekniker som cold reading är välkända, om än inte helt enkla att utöva på ett trovärdigt sätt. Då är psykologin runt det hela mer spännande: Hur kommer det sig att folk tror på detta? Även när det är uselt framfört? Så till den grad att de betalar tusentals kronor för att höra några ord, bara för att någon påstår att de kommer från döda närstående? Och hur reagerar de när deras idol inte beter sig som han ska?

Benny Rosenqvist höll en storseans i Stenungsund den 21 oktober 2010.
Att se och höra Benny Rosenqvist är en enda stor sorglighet, fruktansvärd, avskyvärd. Mina ord räcker inte till [för att beskriva] hur osmaklig denne man är i sitt sätt att vara samt att uttrycka sig till människor.
- Signaturen Jardine

Att han mitt ibland de föregivna kontakterna med döda drog en fräckis - jo, det är en grej Benny kör med rutinmässigt - har fått viss uppmärksamhet, men strunt samma; det är inget brott att vara osmaklig. Däremot är det ett brott mot mediernas egna regler att förutspå tråkigheter, sjukdomar och död.
1:a kvinnan: En man i din familj kommer att dö!
2:a kvinnan: Du kommer att se bra ut i syrgasmask ute på stan för du har problem med vänster lunga, om du inte slutar att röka, blir det cancer.
3:e kvinnan: Din svärfar har varit otrogen med andra kvinnor, vill tillägga att kvinnan hade ingen som helst aning vad BR pratade om!
4:e kvinnan: Du kommer att skilja dig och träffa en mycket snyggare man än den du har nu.
5:e kvinnan: Du kommer att få en knöl på tån och du måste genomgå en operation, om du inte gör detta så kan det bli cancer.
I landets andliga kretsar har dessa uttalanden (som bekräftats av andra deltagare) tagits emot med bestörtning. Det har även gjort att Benny blivit lovligt byte på andra sätt. Särskilt som han haft fräckheten att sticka ut huvudet på andra sätt.


www.bennyrosenqvist.se: "en unik gåva" - märk väl, unik!

Som att han i tidningen Nära inte bara är stående medarbetare, utan att tidningen i princip är en jättestor annons för honom (liksom det betydligt mindre etablerade namnet Erika Andersson). Som att varje omslag hittills haft med just de två. Sådan kaxighet straffar sig i en liten värld där ryktet är allt.

Å andra sidan kanske slutet är Nära för en tidning vars ena galjonsfigur börjat förknippas med negativa energier?


Här inne finns en man som håller på att bli tokig. Autentisk bild med autentisk bildtext från tidningen Nära 3/2010.
Tipstack till Leo som hittade denna pärla till självinsikt.

4 kommentarer:

Andreas E sa...

"Här inne finns en man som håller på att bli tokig" var ju helt suverän. :-)

Carl sa...

Underbar! Benny är nog en av de mest obehagliga typerna jag kan tänka mig.

Hexmaster sa...

Jo.

Jag har f.ö. inga kommentarer om Erika. Henne får de gärna köra med på varje omslag om de vill. Bluff eller inte.

Jan sa...

Schulman klippet är fascinerande. Jag tycker Rosenqvist är så övertygande i sin övertygelse att det egentligen bara är vid två tillfällen det avslöjar sig att han inte ens själv innerst inne tror på vad han håller på med. 1. "Hatblicken". 2. "Frågan om favoritfärgen". Notera hur frågan ställer honom lite off side och hur han bara drar till med "vitt" som en direkt respons på att han inte förväntat sig frågan. Det är så tydligt att den banala frågan gör att Benny "goes blank".