2010-10-19

Seanser, spiritister och lurendrejeri

Observera! För att man är med på kursen betyder inte att man automatiskt får medverka på seanserna. Cirkelledaren avgör vilka som får deltaga. Inom dessa former av mediumskap är det mycket få medium och cirklar som har utvecklats till riktigt goda resultat. Historien talar om många incidenter där mediumet har skadats på grund av oförsiktigheter och där deltagare varit närvarande som inte klarar av att uppträda korrekt i ett fysiskt seansrum. Mediumet sätter sitt liv på spel på grund av dessa risker och vi vill bestämt påpeka att vi sätter mediumets säkerhet före allt annat. Om vi anser att någon eller flera av kursdeltagarna inte är mogna för en fysisk seans, eller för den delen en transdemonstration, så kan det innebära att de inte får deltaga i seansen. Vi påpekar detta redan innan eventuell anmälan, så att så få missförstånd ska uppstå.

- Ur Rambergsgårdens program, här en kurs i "Trans & Fysiskt mediumskap" med Jane Lyzell och Anders Åkesson som lärare.

Vid fysiska cirklar och seanser kan allt hända. Föremål i rummet kan förflytta sig och sväva i luften. Materiella saker kan också manifesteras från andevärlden och försvinna.
I fysiska cirklar befinner sig mediet i ett transtillstånd och ofta fastbundet i en kabinett, så att mediet inte kan fuska.
En fysisk cirkel äger rum i ett mörkt rum eller i ett svagt rött upplyst rum, det sägs att ljuset kan skada och göra det svårare för de fysiska manifestationerna som sker under cirkeln.

- Lightsoul: Olika utvecklingscirklar

En vanlig spiritistisk seans är när man till exempel sitter runt ett bord, och mediet får kontakt med någons döda mor, någon annans farfar osv. Och pratar med tillgjord röst med den vederbörligen överväldigade klienten. En fysisk seans är oerhört mycket häftigare. I typfallet går det till som följer, såväl i Paris på 1890-talet som Stockholm på 2010-talet.

Först placeras mediet i ett kabinett med öppet tak. Han sitter på en stol som han binds fast vid. Kabinettet stängs till. Ljuset tonas ner till mörker eller nästintill. Därefter börjar saker att hända. Röster hörs runtomkring,
andar kan rentav manifesteras i en mystisk och mytisk substans kallad ektoplasma - den sägs faktiskt emanera från mediets kropp - och trumpeter flyger i vilket fall runt av sig själva; för att lättare se detta tejpar man fast självlysande tejp på de sistnämnda, dock ej där man håller i dem, emedan "ektoplasma och ljus verkar inte gå hand i hand". (Trumpeterna är en sorts taltrattar som andarna sägs tala genom.)

Se till att rummet/lokalen ni sitter i är helt mörk när den är nersläckt. Ta god tid på er att göra mörkertest, så att där inte finns några ljuskällor. Glöm inte att dra ut säkringar och glimmtändare, lampor skall skruvas ut och kontakter skall dras ur el-utag. Be någon att ha uppgift att kolla så att dörren är låst och se till att någo ansvarar för ljuset.

- Egna steg: För mediets säkerhet (kan tolkas på flera sätt)

Sådana här åtgärder är svåra att förklara utifrån tesen att den fysiska seansen är äkta, att det är verkliga andar som manifesteras. Däremot är de mycket enkla att förklara utifrån tesen att det hela är fusk. Fysiska seanser har heller inte det allra bästa rykte ens i vidskepliga branschen. Många som är helt inne på andar och medialitet håller sig avvaktande eller avvisande till trumpet-folket.

Ett fysiskt medium som var berömt på sin tid hette Mina Crandon. Hon avslöjades av Harry Houdini - just utbrytarkungen, som även lade ner mycket energi på fejkad spiritism.

Ett annat fysiskt medium heter Colin Fry. Han avslöjades å det grövsta 1992, när man under en seans råkade slå på ljuset. Där stod han, utanför kabinettet - han hade tagit sig loss medelst i branschen välkända metoder - och stod och höll i en "leviterande" trumpet. (Psychic News: Medium caught holding trumpet) Colin är fortfarande aktiv.

Sök igenom alla deltagarna så att ni är säkra på att ingen tagit med sig något föremål in i lokalen. Alla fickor skall tömmas, metalföremål, klockor, smycken, tändare, mobiltelefoner. mm. skall lämnas.
Detta är bra då man säkerställer att där inte finns någon chans till fusk om där sker en apport. Man minimerar bland annat risken för att någon använder sin telefon eller tändare.

- Egna steg: För mediets säkerhet igenÄnnu ett fysiskt medium heter Anders Åkesson. På bilden ovan med sin läromästare Iris Hall. Häromveckan avslöjades han av sina arrangörer, som även var hans lärjungar, under en seans i Ystad. De exakta omständigheterna är ännu inte offentliggjorda.

Det hittills mest konkreta jag fått fram om händelsen är att Åkesson smugglat in otillåtna föremål. I den så kallade fysiska cirkeln finns några föremål som "andevärlden" skall jobba med: bjällror, trumpinnar, papper och kol(kritor), trumpeter m.m.
Dessa är tillåtna och med från början.

Jag känner inte till vilka föremål Åkesson smugglade med sig. Med tanke på att ytterligt små prylar som publiken inte vet om kan göra enorm skillnad i intryck - fråga din närmaste trollkarl - så utgår jag, på något sätt, ifrån att Åkesson inte hade med sig en trumpet för mycket, eller liknande. Utan något som fick arrangören LoveIT att bli fly förbannade, på allvars allvar.

Källa, rekommenderad läsning som den skrivits av vad jag antar är en troende: Egna steg: Tips, råd och förberedelser för fysisk cirkel. Denna sida arbetar för övrigt tillräckligt nära Anders och Lisbeth Åkesson för att ha en särskild hälsning från dem:

Vi hälsar Anders och Lisbeth Åkesson välkommen tillbaka till Egna Steg, Torsdagen den 20 Maj. Då vi återigen får uppleva en seans med de båda.
Anders & Lisbeth kommer att ge bevis, Beskrivning och budskap från era nära och kära på andra sidan.

Åkesson uppges ha erkänt fusket i Ystad.

Det märkligaste med sådana här avslöjanden är att de historiskt sett spelar så liten roll. En mängd charlataner har avslöjats, men de kan ofta fortsätta med karriären ändå, direkt eller lite senare. Och spiritismen i helhet verkar inte lida av avslöjandena, åtminstone inte på längre sikt. Hur det går till? - Det enda jag vet är att det är psykologi, hos publik och utövare. Lägg därtill några enkla trolleritrick, och det fysiska medieskapet är klart.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att det helt enkelt beror på att de som VILL tro alltid kommer att tro.

Man kan jämföra med kreationister - de tror fast de inte har några som helst bevis.

Man kan också jämföra med de som förnekar klimatförändringarna. De tror fast deras egna ögon säger att klimatet är annorlunda nu jämför med 60-, 70- eller 80-talet. (Nu pratar jag inte om de som inte köper förklaringarna, utan om de som vägrar se vad deras egna ögon visar.)

Lena Synnerholm sa...

Jag vill komma med ett par påpekanden. Kreationister tror själva, att dom har massor av bevis. Med dom är en blandning av missuppfattningar, bluffar och logiska felslut. Det har dom bara inte klart för sej. En hel del är inte ens öppna för möjligheten, att dom skulle kunna ha fel. Vilket är typiskt skenvetenskapare.

Det är inte uppenbart, att vi har en global uppvärmning. I alla fall inte här i Sverige. Å andra sidan är det ganska uppenbart, i vissa delar av världen. I Bangladesh är klimatförändringen så tydlig, att även analfabeter märker av den. I Australien är det också tydligt, att det blir torrare i söder. Längs Brasiliens östkust, lär dom också märka av det. Den första orkanen i historisk tid, dök upp där 2004. Men i stora delar av världen, måste man lita till statistik. Det är så forskarna kommit fram till, att vi faktiskt har global uppvärmning. Dom har fört statistik över temperaturen, på många olika platser, över väldigt lång tid. Många av global-uppvärmningsförnekarna, har inte insett det.

Sarvi sa...

Hahahahaha, är det bara jag som får lust att nästla in mig på en seans och just i det mest nervdallrande ögonblicket hojta "BUUUH!" med så hög röst som möjligt? :)

Hexmaster sa...

Sarvi: Nej. Och det är just därför de kör handplockning av deltagare. Inga som kan misstänkas sabotera. I förlängningen blir det väl endast inbjudna som blir aktuellt, du kommer bara med om två goda namn går i god för dig.