2010-10-20

Svamp-teet kombucha

Kombucha är det namn som i västerlandet används för en jäsningsprocess av avsvalnat sötat te till en syrlig och vinägeraktig dryck. Jäsningen sker med hjälp av bakterie- och jästkulturer som [några vetenskapliga namn följer]
- Wikipedia (sv.): Kombucha

Denna hälsodryck har jag helt missat. Jag var tacksam för ovanstående sammanfattning efter att ha läst det kompletta, långa och rätt krångliga receptet nedan. Den detalj som verkar mest udda är den kombucha-svamp, i form av en centimetertjock slemmig skiva, man får hantera.

Nån som vill ha lite te?

Låt kombuchakulturen stå i 8 - 12 dagar. Fortsätt sedan med följande:

Tag med rena händer upp svampen, lägg den tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk och sätt på ett lock.

Häll genom en sil upp den färdiga drycken på flaskor.
- www.kombu.de: Hur man tillagar kombucha-te

Två anledningar till att jag skriver om just detta just här: dels att teet tillskrivits förunderliga egenskaper i vanlig stil (effekter som måtte förstärkas avsevärt när man fått slabba och joxa med de där läskiga svamparna), men kanske mest för att de, till synes på rutin, tillskrivits ett mångtusenårigt kinesiskt och/eller japanskt ursprung.

Har ni nånsin sett det greppet förut?
Kombucha blev efter att Kejsar Ingyo 414 e.v.t. favoriserade drycken populärt bland samurajerna.
- Hälsosajten Nyfiken Vital: Kombucha är aromatisk zen tillämpar märkligt sätt att skriva "e.Kr."
Kombucha är en syrningskultur som använts i Asien under närmare 2500 år eller längre tid. [...] Kombucha-Pure växer i en blandning av 32 olika kinesiska örter. Näringen man ger syrnings- och jästkulturer påverkar näringsvärdet i slutresultat, men blandningen är hemlig så det är svårt att kommentera kring det.
- Nyfiken Vital: Yogi tea Green Balance m.m.

Faktum är att kombucha uppstod i te-landet Ryssland under senare delen av 1800-talet. Det skulle kanske kunna gå att sälja in även med det ursprunget, men godtrogna branschen har inte antagit utmaningen, utan kör med att te är asiatiskt, och så får det bli.

OBS: Det sägs att folk blivit förgiftade av kombucha. Det jag hittat är blyförgiftningar som uppstått sedan drycken tillretts i kannor med blyhaltig glasyr. Kombucha-te i sig behöver nog inte vara giftigare än något annat (även öl görs ju, som bekant, av jästsvampar) så länge man inte slarvar med tillverkningen.

För övrigt kan följande artikel rekommenderas - med förbehåll för att jag forskat helt lite i ämnet - som utgångspunkt. Den ser betydligt mer balanserad ut än de få svenska sidor som uppmärksammat det hela.
Some kombucha promotional sources propagate myths that this tea-based beverage originated in ancient China or Japan, but neither Chinese nor Japanese historical texts are known to mention kombucha.
- Wikipedia (eng.): Kombucha

6 kommentarer:

Kurt sa...

Bakteriearten Gluconacetobacter xylinus som är frekvent förekommande i kombucha är samma art som förekommer i en s.k. vinägermoder som används för att tillverka vinäger, och utseendemässigt liknar de ju också delvis varandra. Sedan förekommer det dessutom en massa olika jästarter som lever i symbios med bakterierna.

Greenwalt CJ, Steinkraus KH, Ledford RA. Kombucha, the fermented tea:
microbiology, composition, and claimed health effects. J Food Prot. 2000
Jul;63(7):976-81. Review. PubMed PMID: 10914673

Martin sa...

Svampen var mycket vanlig i vänster- och new age-kretsar kring 1980. Min kompis vars föräldrar var centrala figurer i den svenska gestalt-rörelsen hade en i kylen och en, som de dumpat, i torrdasset.

Minou sa...

För 10-15 år sedan skickades denna svamp runt bland barn i låg- och mellanstadiet, inte för att drickas utan för att man skulle ge svampen sött te, låta den växa typ en vecka, och sedan dela den i två delar (på "höjden" så att båda var runda) och ge bort den ena.

Nu kommer själva poängen:
Den egna svampen skulle man torka, och sedan ha den torkade svampen som drömvakt. Den skulle ta bort mardrömmar...

Att dricka själva teet var inget som förekom i den svängen! :)

Anonym sa...

Jag tror varken det fanns samurajer eller zenbuddism i Japan 414 e.Kr.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

För mej lät det också som en anakronism. Även om jag inte vet, hur gamla dom företéelserna är.

Tobias sa...

Jag skulle absolut inte kunna tipsa någon om att dricka den här svampdrycken. Efter att jag druckit den så har otaliga problem dykt upp.