2010-10-29

Heikki Vesa ingen profet

I nummer 1/2009 av tidningen Nära - premiärnumret, faktiskt - spådde Heikki Vesa, mest känd som astrolog, hur 2010 skulle bli. Det var bitvis riktigt detaljerat, vilket också gjorde det hela desto mer intressant. (Till skillnad mot sockervadd som "stora spänningar mot slutet av året" m.m., som inte säger någonting om någonting.)

För ungefär ett år sedan recenserade jag tidningen. Om Vesas profetior:

Där kan vi redan nu få veta att högeralliansen vinner riksdagsvalet med en marginal på mindre än två procent; Kristdemokraterna stannar kvar i riksdagen, nätt och jämnt; Socialdemokraterna hamnar snart under 30 procent; och att Sverigedemokraterna inte får några riksdagsplatser i det valet, men däremot 2014. Det kommer att bli en ny folkomröstning om euron också, där resultatet blir ett ja. Och så kommer mellanösternproblemet att gå mot sin lösning.

- Peter Olausson, Inte i närheten, Folkvett 4/2009

Få se:
  • Högeralliansen vinner valet - rätt
  • Med en marginal på mindre än två procent - fel (den egna majoriteten låg rätt nära, men det är en annan sak)
  • KD stannar nätt och jämnt kvar - fel, facit 5,6 % (en bedömningsfråga)
  • S snart under 30 % - fel, facit 30,66 % (här lurar ännu en bedömningsfråga, när är "snart"?)
  • SD får inga riksdagsplatser - fel
Någon folkomröstning om euron tror jag inte blir av i år. Inte heller någon lösning på trasslet i mellanöstern. Den sistnämnda var lite märkligt att se, spågubbar och -käringar brukar vara väldigt snåla med att ge raka och uppseväckande svar, eller över huvud taget några upplysningar som 1) skulle kunna vara användbara och 2) är det.

4 kommentarer:

medundersåte sa...

Med tanke på det rådande opinionsläget där 60% är emot euron enligt SCB:s majundersökning så är en ny folkomröstning nog utesluten, en sådan hinner nog inte heller rent praktiskt genomföras i år. I början av 2009 verkar däremot fler ha varit positiva än negativa till euron enligt SCB.

Anonym sa...

Testa att sia själv
Utvärdera dig om 2 år
Se om du alls vet något
Min gissning är att du kommer att ha noll rätt
Varför
Du tror inte på det hela
Heikki är bättre än bara bra

Hexmaster sa...

"Testa att sia själv" - det var en spännande utmaning som jag mer än gärna accepterar. Jag spår redan att jag kommer att klå Heikki. Ber att få återkomma.

Hexmaster sa...

Här:
Hexmaster spår 2012

Utvärdering i början av 2013.