2010-10-03

Know your meme


Den är inte i nivå med Wikipedia, IMDB eller Metacritic. Men nog så användbar ändå, och faktiskt intressantare för varje dag, när man studerar nutidshistoria (eller vad det kan kallas).

Know your meme är helt enkelt en samling med Internet-"memer". För ni vet väl vad en meme är? Om ni inte hittar till big G duger kanske några exempel med blandad ålder, spridning och magnitud, som Figwit (2001), [citation needed] (2006), förvånad kattunge (2009), och den dubbla regnbågen (2010).

OK, jag känner bara igen en bråkdel av de som listas där. Många rent svenska saknas också, som skogsturken eller snel hest; däremot har hatten är din (2000) fått komma med ("the hat is yours" for you outlanders). [ Fel av mig! Skogsturken (2006) och Snel hest (2004). Tack Peter, liksom devadatta som lade upp den förra. ]

Tänk om man kunde hitta något liknande för de memer som gick runt -- i betydligt mindre skala och mycket långsammare såklart, men runt gick de -- för 100, 200, 300 år sedan. Och tänk så mycket man missar när man inte känner till dessa nycklar till det allmänna medvetandet.

4 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Heter det inte "mem" på svenska?

Peter sa...

Nog finns både Snel hest och Skogsturken alltid:
http://knowyourmeme.com/memes/snel-hest
http://knowyourmeme.com/memes/skogsturken

/Peter

lS sa...

Efter några googlingar hittade jag denna wiki:
http://www.flummigt.se/

Hexmaster sa...

Peter: Nämen, hur missade jag dem!? OK, tack för påpekandet.

Finns där även tyska, italienska och colombianska memer tro?