2010-10-07

Det förgiftade paraplyet

Georgi Markov var en bulgarisk skribent och journalist. 1969 hoppade han av till väst och ägnade sig sedan åt att kritisera kommunismen och dess ledare.

Den 7 september 1978 stod han på en busshållplats i London för att åka till jobbet. Plötsligt kände han en sorts sting på baksidan av det högra låret. Han vände sig om och såg en man som plockade upp sitt paraply från marken för att sedan skynda därifrån. Markov tänkte inte mycket mer på saken. Men när han kom fram till arbetsplatsen BBC så hade smärtan inte avtagit utan tvärtom förstärkts. Han började misstänka att han blivit utsatt för något - han visste ju att han hade fiender. Tre dagar senare dog han.

Obduktionen avslöjade dödsorsaken. I benet låg en liten kula - 1,52 mm, det är fin kaliber det. Den var ihålig, hade (avslöjade en kemisk analys) fyllts med ricin (ej att förväxla med ricinolja) och sedan täckts med en sorts sockerskal. Sedan kulan hamnat inne i kroppen hade sockret lösts upp, och det våldsamt giftiga ricinet kommit ut i Markovs kropp.

Men hur hade kulan hamnat i kroppen? Jag har inte räknat på ballistiken men det verkar vanskligt att få en så liten och lätt kula (även om den av någon anledning var gjord av en speciell legering) att fungera även på medelstort håll. Istället konstruerade man ett luftgevär, avsett att användas på extremt nära håll, och kamouflerade det som ett paraply.

Att jag tar upp denna händelse här beror dels på att den är intressant i sig av flera skäl, dels på att själva paraplyet fått en omtolkning i det allmänna medvetandet: man tänker sig ett "förgiftat paraply" som Markov blev stucken av, snarare än en förgiftad kula.


Uppdaterat 12 september 2013: Paraplymordet preskriberas

3 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det någon bra sammanställning över personer som bolschevikerna har mördat i västvärlden - låt säga efter andra världskriget?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Någon som vet?

WP har en ofärdig lista åt det hållet (länk) som jag inte vet om den duger ens som utgångspunkt. Fast så flagranta fall som Markov kanske det inte finns så oerhört många kända av ändå?

Kurt sa...

Nu för tiden är det ju främst Mossad som sysslar med den här typen av spektakulära mord . De har ju använt sig av gift, bomber, strypsnaror och annat fantasifullt

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Israeli_assassinations