2010-10-15

Den evige presidenten

Under det koreanska arbetarpartiets ledning kommer den demokratiska folkrepubliken Korea och det koreanska folket att hålla den store ledaren kamrat Kim-Il Sung i högsta ära som republikens evige president.

- Tillägg till den nordkoreanska konstitutionen, den 5 september 1998

Kim Il-Sung dog 1994. Icke desto mindre är han, den dag som är idag, Nordkoreas president och nominellt högste ledare. De högsta poster som innehas av levande personer är alla underordnade presidenten. Landet är sålunda, åtminstone på papperet, världens enda "nekrokrati", land som styrs av en död man.

Det koreanska arbetarpartiet torde även vara det enda som har en död ledare:

Ändringsförslagen framhöll Kim Il Sung som partiets högt värderade ständige ledare samt de lysande bedrifter som Kim Il Sung och Kim Jong Il åstadkommit för revolutionen och för att stärka och utveckla partiet.

- Referat från partikonferensen den 28 september 2010

Denna text lades ut häromveckan. Sällsam läsning, på denna sida murens fall.

5 kommentarer:

medundersåte sa...

Om jag förstått saken rätt så gjorde Adolf Hitler något liknande efter att ha vunnit presidentvalet efter Hindenburgs död. Hitler valde att inte använda sig av presidenttiteln utan förkunnade att Hindenburg skulle fortsätta vara president. Jag kommer tyvärr inte ihåg den exakta motiveringen som Hitler gav till detta.

Lena Synnerholm sa...

"Mytokrati" kanske är ett bättre ord?

Hexmaster sa...

Den uppgiften låter mycket intressant, också för att jag aldrig hört talas om den, vilket jag tycker att jag borde ha gjort - om den stämmer. När Hindenburg dog sensommaren 1934 så slogs rikskansler och rikspresident ihop till det nya ämbetet Führer (kandidaturen var begränsad och given).

Lena Synnerholm sa...

Det ordet har Adolf Hitler förstört.

medundersåte sa...

Eftersom Hindenburg var död så var väl Hitler ganska given med tanke på hans popularitet och att han redan var rikskansler. Jag måste ha blandat ihop sammanslagningen av posterna med presidentvalet; hölls det en folkomröstning om det förstnämnda? Tyska Wikipedia skriver följande: "Er demonstrierte damit die Vereinigung der Ämter des Reichspräsidenten und des Reichskanzlers auf seine Person, verwendete jedoch bewusst nicht die Amtsbezeichnung Reichspräsident für sich; diese solle dem verstorbenen Paul von Hindenburg vorbehalten bleiben, so die offizielle Erklärung."