2022-10-12

Pensionärsgodis

Jag vet inte när denna reklam fanns uppsatt vid Candelia (som Nordchoklad hette från 1993) men jag fann den oemotståndlig

Vad räknas som pensionärsgodis? Själv tänker jag på After Eight, Kungen av Danmark eller gröna marmeladkulor … Men de kommer alla efter den ohotade ettan: Bridgeblandning.

(Alla som känner mig vet att "pensionärsgodis" inte är ett invektiv hos denna källa, snarare tvärtom.)

Hur målgruppsprofilen än ser ut så är Bridgeblandning inte så gammalt som man kan få för sig. Det var 1966, varken förr eller senare, som man blandade ihop den på Kalmars stolthet Nordchoklad. Därmed är Bridgeblandning yngre, eller betydligt yngre, än många andra svenska godissorter, som inte alls har samma air av teakmöbler, bjudcigaretter, ryamattor och Hylands hörna. Här är några exempel (jag garanterar inte ursprungsåren, men tror inte att de felar på mer än högst ett par år):

  • Polly 1965
  • Skumbilar* 1953
  • Dajm* 1953
  • Plopp 1949
  • Japp 1947
  • Aladdin 1939
  • Kexchoklad 1938

* Ursprungligt namn

Vad de först nämnda sorterna beträffar lanserades After Eight 1962. Fazers marmeladkulor är svårare. De första beläggen jag hittat för "Fazer marmelad" såld i Sverige är från 1949, Fazers Finlandia (med fler färger än grönt) från 1965.

- SvD 21 maj 1965

Kungen av Danmark är än lurigare. Liknande eller likadana karameller har en betydligt äldre historia än något annat godis som nämns här. Huruvida de sett ut, smakat och hetat likadant sen 1600-talet ska jag låta vara osagt, men det finns åtminstone odiskutabla belägg från pressen för bröstkarameller med det namnet från 1918.

Sen finns det ju massor av utländska sorter som kan vara ännu äldre. Fast där är det väl mer rättvist att jämföra datumen för lanseringarna i Sverige … Som ofta är svårare att få fram med säkerhet än lanseringarna i hemlandet; de år jag grävt fram behöver inte alls vara facit. Några exempel: KitKat 1935 (Sverige 1992?), Snickers 1930 (Sverige 1983?), Bounty 1951 (Sverige 1980?).

Kuriosa: Det äldsta belägg jag hittat för "bridgeblandning" avsåg tobak.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Finlandiamarmelader har tillverkats för mera än 100 år. Kronan på asken kommer från Edward den VII:s krönung år 1902 dit man sände dem som gåva.

Anonym sa...

Ännu: Mannen i marmeladannonsen är troligen Esko Kivikoski som vann ett otal tidiga tv-frågespel. Han kändes för hans sätt att säga "kyllä".

Hexmaster sa...

Mer än 100 år i Finland, hur många i Sverige? Esko, "Finlands allverater nr 1 från TV", är namngiven i bilden, andra särtecken nämns inte. Det känns lite som om annonsen är mer riktad åt finländare än svenskar …

Joakim E sa...

Tja, det fanns väl många i Stockholm också som hade finska som modersmål. Men Esko var nog välkänd i den svenska befolkningen i stort. Han hade just (1964) vunnit den samnordiska tävlingen "Tärningen är kastad" som spelades in på Cirkus i Stockholm.

Joakim E sa...

Förresten fanns den här melodin också utgiven i Sverige. Säkert var även dansen (letkis) känd här – den var en av alla internationella "dance crazes" i mitten av 60-talet.

Det är Ossi Runnes orkester som spelar men det ska vara Eskos "kyllä" som är inklippt. (Att skivbolaget som gav ut melodin hette Fazer är förresten ett lustigt sammanträffande, men knappast mer än så. Kopplingen mellan företagen går tillbaka till 1890-talet och består i att grundarna var bröder.)