2022-10-11

Tåg mot Moskva

Denna filmsnutt sägs visa ryska soldater som skickas till fronten i godsvagn. Vad kan vi säga om den?

På huset står ortnamnet med rejäla bokstäver: О́рша, Orša. Staden ligger i östra Vitryssland, inte så långt från ryska gränsen.

Google Maps: Stationshuset från ovan …

… Och så här ser det ut på marken. Pampigt värre! Kortsidorna är både lika och olika varann, men det är tydligt och klart att det är den östra sidan, på nedre bilden, vi ser på filmen. Det innebär att tåget med stridsvagnar och folk i godsvagnar passerar Orša på väg österut, mot Ryssland och Moskva. Så åtminstone den detaljen i beskrivningen är fel.


10 kommentarer:

Joakim E sa...

När det här klippet först postades (av Hajun_BY på Telegram) var det som belägg på just det som syns i filmen: att Belarus skickar T-72A till Ryssland. Sedan har någon sett det ur sin kontext och gjort sig lustig. Med tanke på antal passagerare som syns i filmen borde väl de flesta inse att det inte är på allvar - eller?

Hexmaster sa...

Ah, så det är en sorts skämt? Det var en oväntad vändning.

Jag såg det retweetat av Agnes Wold. På allvar.

Joakim E sa...

Okej, jag får pudla lite. "Gjort sig lustig" var min tolkning och här borde jag kanske ha tagit fram en rakkniv i stället (något i stil med Hanlons). Den som först missförstod klippet behöver förstås inte ha gjort det avsiktligt. På ett sätt är det sak samma: det man försöker säga med klippet är att ryssarna behandlar sina soldater som boskap, och då blir det viktigare för retweeterna om de tror på det budskapet eller inte, än om de tror på att det styrks av just den här filmen. Men för sådana som dig och mig (och Agnes Wold får man hoppas) är det förstås rätt stor skillnad.

Anonym sa...

Nu har jag inte sett klippet men att transportera trupp i godsvagnar är inget konstigt. När jag gick Krigsskolan Karlberg 1985-1986 övades vi i tågtransport under vintertid. Halm på golvet, en tältkamin och en avskärmad bajamaja gjorde resan helt dräglig. Stockholm-Kalix vill jag minnas att det var. Ett par stopp för att bli utfodrade ingick.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Klippets clou är bilden vi ser: Soldater i godsvagn. Det var den enda anledningen till den spridning jag såg. Det påminner om när folk upprördes över ryska dagsransoner som var flera år gamla; okunskap är en förutsättning för att tycka att det är något anmärkningsvärt.

Hans sa...

Jag har ätit Krigsmaktens konserver från 50-talet på sena 80-talet. Jag blev inte sjuk men hade med mig en flaska chilisås för att få lite smak. Konserverna var ingen större kulinarisk upplevelse.

Jag har okunskap om mycket men lite kommer jag ihåg från min tid i Hären.

Och mitt inlägg var ingen kritik, du vet att jag oftast är trevlig (fråga dock inte mitt sällskap).

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Som kritik uppfattades det inte, och även om så hade varit tål jag och uppmuntrar god, relevant kritik. Just sådan som herrn levererar ibland. :-)

Anonym sa...

Upprördheten kring flera år gamla ransoner kan ha med en annan missuppfattning att göra. Nämligen att bäst-föredatum misstas för sista förbrukningsdag. I verkligheten är det så länge som tillverkaren kan garantera kvaliteten. Jag tror att många matvaror håller betydligt längre än så. Torrvaror med låg fetthalt håller åtminstone i flera år så länge de håls torra. Helkonserver håller så länge som förpackningen är hel. Men efter 25 – 30 år är de förmodligen inge goda.

Anonym sa...

Det syns ju på Googles satilitbild att det finns spår så att man kan svänga söderut även om man kör som i klippet, så nej, vi kan inte alls veta att tåget är på väg mot Ryssland.

Joakim E sa...

Anonym 16:55: Jag reagerade på samma sak vid mina kartstudier. Men (a) det är osannolikt att man skulle passera österut genom stationen för att sedan svänga söderut - det finns lämpligare triangelspår för det (om man nu inte hade något okänt ärende till själva stationen), och framför allt (b) även om det skulle vara så, så kan man i alla fall dra slutsatsen att tåget inte kommer från Ryssland, vilket är det avgjort mest relevanta.