2022-10-17

Lördagsfråga 728: Regicider

  1. Oswald, den glada kaninen (ingen känd koppling till Lee Harvey), här från 1927. Känns Disney-stuket igen? Oswald var Walt Disneys första hit – som han sedan förlorade kampen om. Det var nog den lärdomen som gjorde att han försvarade kommande figurer desto intensivare.
  2. Jacob Johan Anckarström (1729–1777). Ja, inte den Anckarström så klart – det hade blivit väl enkelt. Denne Jacob Johan d ä var far till d y, som skulle bli ättens utan jämförelse mest (ö)kände.
  3. Apis, Egypternas heliga tjur. Som snart sagt alla egyptiska gudomligheter har Apis-kulten en historia som inte är rak utan krokig och förgrenad. Var det han som var förebilden när det otåliga folket lät Aron tillverka en guldkalv? I detta sammanhang står Apis inte för guden utan Dragutin Dimitrijević (1876-1917), den serbiske officer som var den hemliga organisationen Svarta handens främste medlem. Den låg bakom mordet på det serbiska kungaparet 1903. En annan föreningsaktivitet, som inte var regelrätt regicid men ändå långt viktigare än något av statsöverhuvudsmorden här, var mordet på en viss ärkehertig 1914.
  4. Karl-Alfreds ärkefiende Bluto har ibland kallats Brutus. Här porträtterad av Paul L. Smith i "musikalfilmen" Karl-Alfred (1980). Den har fått vitt skilda recensioner genom åren; det lilla jag sett gav inte mig mersmak.

Lee Harvey Oswald,  Jacob Johan Anckarström d y, Dragutin "Apis" Dimitrijević och Brutus ger mördare av John F. Kennedy, Gustav III, Alexander I av Serbien m fl och Caesar. Den satte Tricky.


3 kommentarer:

Anonym sa...

4. spelades in på Malta: https://popeyemalta.com/
Jag besökte inte när jag varit på Malta, ön, som f.ö. rekommenderas starkt.
https://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=37&t=47940&hilit=Malta

MVH

Hans

Anonym sa...

"Jacob Johan d ä var son till d y"
Ska det inte vara tvärt om?

Hexmaster sa...

Hans – Jag skymtade nånstans att de gjorde en grej av inspelningsplatsen. Kunde inte föreställa mig att de *fortfarande* använder den! Synd att de inte har övernattning på platsen. Det hade varit långt intressantare än Karl-Alfred-temat, i synnerhet när det gäller en gammal film som var komplett ointressant redan när den kom.
Anonym – Så klart – fixat, tackar!