2022-10-14

Berömda så småningom

Vad har dessa två bilder gemensamt?

Mona Lisa 

I Florens fullbordades ock en annan tafla, ett porträtt af den vackra guldsmedshustrun Mona Lisa. Taflan, på hvilken konstnären arbetade i fyra års tid, finnes qvar …

- Göteborgs-Posten 17 april 1871

Länge var det bara konstkännare som kände till Mona Lisa. I mitten av 1800-talet började tavlan att bli berömd, men fortfarande främst bland konstkännare. Det var först från 1911 som den började närma sig den status av Världens Bästa Tavla som många ger den idag. Och det berodde inte så mycket på något konstvetenskapligt genombrott, förändring av den allmänna smaken eller så, som något helt annat.

Om upptäckten berätta tidningar, att en af de besökande på museet gjorde en vaktmästare uppmärksam på att "Mona Lisa" ej fanns på sin plats och undrade, om den kunde vara stulen. Hånande frågade den tilltalande endast, om icke också Venus' från Milo staty vore stulen. Sedan märkte han emellertid till sin häpnad, att taflan verkligen var borta.

- "Mona Lisa, den stulna taflan", SvD 24 augusti 1911

Historien om stölden är märklig och väl värd att studeras närmare, se exvis Wikipedia-artikeln om tjuven, Vincenzo Peruggia. Poängen här är att det var då som allmänheten blev uppmärksammad på dess existens. När tavlan väl återställts 1913, och kanske sedan kriget var över, började det Mona Lisa-hyllande eller rentad -dyrkande som sedan aldrig upphört.

RMS Titanic

Titanics undergång var en jättestor grej – 1912. Sedan fick den konkurrera med aktuella händelser. Det gick någorlunda längre än jag trott; ännu 1916 nämns den då och då, även i svensk press. Men sedan blev konkurrensen från det stora kriget alltför stor. Som Lusitania; när hon sänktes av en tysk ubåt 1915 dog över tusen personer. Den katastrofen fick dessutom förnyad aktualitet 1917 då USA gick med i första världskriget, delvis på grund av just Lusitania.

Det finns en enda anledning till att Titanic är allmänt känd idag. Den heter A Night to Remember, skrevs av amerikanen Walter Lord och gavs ut 1955. Han gjorde ett gott arbete, inte minst intervjuade han en mängd personer som varit med ombord. Boken är än idag ett standardverk i genren. Det viktigaste här är att boken och filmen (1958) gjorde ett oerhört stort intryck på den breda allmänheten. Hur stort hade nog inte ens Lord kunnat gissa, ens i sina mest optimistiska stunder. För det var nu som Titanic etsades fast i västvärldens allmänna medvetande, kanske för alltid. Det spelar heller ingen roll om man aldrig hört talas om Lord, boken eller filmen. För utan dem hade Ballard inte börjat leta efter fartyget, eller Cameron gjort sin film (1997) …

Det är inte illa: En händelse som alla känner till och kan relatera till, åtminstone lite grann. Hur många fler sådana finns det? Utöver Mona Lisa, då. Eller för den delen Mary Celeste, inte Marie som jag skrivit om.2 kommentarer:

Anonym sa...

Mytbildningen har börjat länge före boken. Första filmen om Titanic gjordes redan 1929. Även i Tyskland gjordes en år 1943.

Anonym sa...

För hastig, igen. Första filmerna gjoredes redan 1912.