2022-10-07

Att lära sin kropp att få missfall

Hej! Jag var på en abortmottagning igår och fick höra av barnmorskan att man "lär" kroppen att få missfall när man gör abort. Detta sa hon efter att jag svalt första tabletten, att jag nu kommer att ha svårare att behålla ett barn i framtiden då jag lär min kropp att stöta ut graviditeter. Jag har aldrig hört detta förut och hittar ingenting om detta på internet. Jag vände mig då till chatt med barnmorska i 1177 alltid öppet och fick svaret att informationen jag fått är korrekt. Jag har otrolig ångest nu och kan fortfarande inte tro att detta stämmer, så jag frågar er också, kan man lära kroppen att få missfall genom att göra abort?

- Meddelande till kontot kvinnokliniken på Instagram (drivs av tre specialistläkare)

Kan det verkligen stämma att denna idé, att aborter "lär" kroppen att få missfall, är så ny att den inte ens lämnat avtryck på nätet? Det vore extremt intressant; det är inte ofta man kan observera en så fet myt så nära inpå konceptionen! Men jag tvivlar … Åtminstone en och annan barnmorska har berättat att de hört talas om det. Och det ska finnas åtminstone en i den branschen som inte bara känner till utan tror på det hela, och som dessutom satts att ratta det annars mycket pålitliga telefonnumret 1177. Vilket definitivt skall anmälas till de som har att hålla efter sådant i vårdapparaten. För sant är det inte. Alls.


1 kommentar:

HJ sa...

Fallet beskrivs också i Göteborgs-Posten (betalvägg)

https://www.gp.se/nyheter/sverige/kvinna-gjorde-abort-fick-h%C3%B6ra-att-risken-f%C3%B6r-missfall-%C3%B6kar-1.82924322

Ett citat där det hoppas finnas en mindre illvillig förklaring:
Helena Hognert har själv inte tagit del av kommunikationen som skett mellan kvinnan och vården. Men hon funderar på om det kan ha skett ett missförstånd i förklaringen av processen.

– Har man använt missfall för att förklara hur en medicinsk abort går till och det missuppfattats är det väldigt olyckligt. Jag har också sett kvinnoklinikens inlägg och personens berättelse. Jag har inte sett den här chatten men det personen beskriver är helt oacceptabelt oavsett om det varit intentionen eller om det är ett dåligt sätt att ge information på.

/Håkan