2022-10-31

Lördagsfråga 730: Sten

  1. Kinesiska månrovern Yutu-2, fotograferad av landaren den kom med, Chang'e 4. På kinesiska betyder yutu 玉兔 "jadekaninen", vilket syftar på en gammal månsägen – där vi ser gubben i månen ser många asiater en kanin som stöter i en mortel. En kanin som förresten är kompis med mångudinnan Chang'e.
  2. Visste du att familjen Flinta till en början sponsrades av cigaretter? Och enligt tidens tradition avslutades varje sponsrat avsnitt med en reklamfilm där de sponsrade gjorde reklam för det sponsrade. Det finns en massa korta svartvita reklamfilmer där Fred, Wilma & co talar sig varma för Winston.
  3. I den fantastiska tv-serien The Prisoner (1967) har nr 6 naturligtvis fått sitt hem försett med lavalampor (uppfunna 1963). De stod för framtiden, på samma sätt som de idag står för dåtiden.
  4. Ensamma Vargen har jag inte mycket erfarenhet av (jfr Ett besök i Röda Berget) men det finns det ju många andra som har. Här första bokens omslag. Alla illustrationer i sammanhanget av Gary Chalk.

Jade, flinta, lava (som räknas som en grupp av bergarter, särskilt när den stelnat) och krita ger lördagsfrågan. Joakim E kom ganska nära.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Var inne på villospåret mån-pareidoli (en term som var helt ny för mig). Passar främst på månkaninen men något mer överraskande även på Fru Flintstone (https://ew.com/article/2016/06/23/neil-degrasse-tyson-moon-woman/). Varken ensamma vargen eller "the Prisoner" gick dock att bända in i den lösningen. Men pareidoli, både månbaserad och övrig var såpass kul att följa upp att sökandet efter rätta svaret på lördagsfrågan kom av sig.

/magnus

Joakim E sa...

Det känner jag så väl igen mig i! Lördagarnas blindspår är ofta oerhört intressanta.

"Ganska nära" var bra snällt - herrn underskattar minsann svårigheten! Nog hade jag sett att kaninen var en jadekanin så både Jade, Flintstones och Chalk ingick i den stora begreppspoolen. Det hjälpte mig inte alls. Om jag hade förstått att det var en lavalampa jag såg på trean så tror jag ärligt talat att jag inte hade kopplat ändå.

Det här är vad jag utsätts för många helger. Jag tycker det kan vara kul att lägga upp alla kort jag spelat med på bordet måndag morgon, om ingen ropat gin förr än så. Vilket ju är ovanligt!