2022-10-26

Snoddas hos Hyland

Snoddas Nordgren är gäst hos Lennart Hyland i Karusellen 1952. Inspelningen skedde i Karlaplansstudion på Östermalm. Datum: 26 januari 1952

- Bild med korrekt beskrivning på Wikipedia: Snoddas_Hyland_1952.jpg

Även de som inte var födda då vet väl att bandyspelare Gösta "Snoddas" Nordgren, centerhalven i Bollnäs bandylag, fick sin nya och otippade karriär sedan han sjungit Flottarkärlek hos Hyland (dock utan refrängen med "haderian hadera" – det kom senare). Inslaget finns naturligtvis på Youtube: Snoddas i Radioprogrammet Karusellen 1952.

Ibland uppges att detta hände i Hylands tv-program Hylands hörna. Det är fel. Det var i Hylands radioprogram Karusellen som Snoddas gjorde sensation.

Grädde på moset, insjungen av Snoddas som valde mellan den och Flottarkärlek när han skulle sjunga i Hylands hörna

- Grattis-spalt till Stikkan Anderson på 65-årsdagen, SvD 24 januari 1996

Fenomenet "Snoddas" föds en lördagkväll i Hylands hörna.

- DN 2 april 2014

Det är uppenbart vad som hänt: Man har blandat ihop Hylands oerhört populära radioprogram med hans oerhört populära tv-program. Det beror nog på att det senare, som började sändas decenniet senare, är i mer levande minne, liksom att tv av någon anledning alltid prioriteras i mediala sammanhang. Kanske bidrar det att Snoddas även besökte Hyland i hans hörna? Däremot spelar det nog ingen roll att Karusellen även televiserades några gånger.

Här är förresten Snoddas på skiva, inspelad måndagen den 28 januari 1952: Flottarkärlek


5 kommentarer:

Spiring sa...

Apropå "haderian hadera" - Povel Ramel spelade enligt uppgift in sin parodi "Snodderian snoddera" i april 1952, så "haderian hadera" kan inte ha kommit SÅ mycket senare än Karusellen-inspelningen.

Hexmaster sa...

Snoddas skiva spelades in måndagen den 28 januari 1952 och gavs, har jag för mig, ut i februari. Så Povel hade gott om tid.

Spiring sa...

Jag tolkade ditt "(dock utan refrängen med 'haderian hadera' – det kom senare)" som att refrängen inte fanns med då låten sjöngs i Karusellen den 26 januari. Om den alltså fanns med vid skivinspelningen den 28 januari kom "haderian hadera" med andra ord max två dagar "senare".

Hexmaster sa...

Snoddas skippade alltså refrängen när han sjöng i radio. Bara en vers blev det, och rumphuggen därtill. När han sjöng in skivan så var det, som jag först med den oavkortade låten. Som ju inte var nyskriven på något sätt, även om den från januari 1952 och framåt fick långt fler lyssnare.

Hexmaster sa...

(Länkade till framträdandet på radio resp skiva)