2022-10-10

Lördagsfråga 727: Gudinnor

  1. Antroposoferna använder märket Demeter så man kan skilja på magiskt odlat och mugglar-grödor. Demeter var en grekisk jordbruksgudinna, därtill mor till Persefone.
  2. Första Bilbo/Gandalf-scenen i sovjetisk filmatisering av boken från 1985. Även om det snart framgår att Gandalf inte är vem som helst så är det inte så många utanför de mest insatta som vet exakt hur speciell han är. Han är en Maia, en sorts änglar i Tolkiens värld, som antagit mänsklig gestalt. Och liksom "våra" änglar kan bli demoner, så förledde Melkor (Satan) några Maiar, som blev … Balroger. Just det: Gandalf och balrogen i Moria är av samma sort.
  3. En av de bästa scenerna i någon film över huvud taget finns i American Psycho (2000): Några yuppies, med massor av pengar och (åtminstone i ett fall) obefintlig självkänsla tävlar om vem som har bäst visitkort (jag nämnde den i bloggposten Vice män). Segrare är Paul Allen, spelad av Jared Leto.
  4. Rose Dione (1877–1936) var en stumfilmsstjärna vars karriär räckte in i ljudfilmseran. Hennes mest kända roll är, ovanligt nog, den sista: Madame Tetrallini i Freaks (1932). Länken till filmens artikel på Wikipedia är en uppmaning; om du inte känner till filmen, ta åtminstone en titt på sidan.

Demeter, Maia, Leto och Dione var grekiska gudinnor. Och det finns en än rödare tråd: Samtliga hade barn med Zeus (sisådär 3/4 av den grekiska mytologin inleds med att Zeus blir pilsk). Den lördagsfrågan var tydligen lite för krävande.


Inga kommentarer: