2022-10-03

Lördagsfråga 726: D e CD d e

  1. Charles Darwin (1894–1941) lyckades under fyra månader 1918 skjuta ner fem tyska plan. En namne och släkting sänkte inte ett enda flygplan men fick en del annat gjort.
  2. En uppsättning nickel-kadmium-batterier avsedda för flygplan.
  3. En CD-skiva i mycket nära närbild. Närmare bestämt visar bilden från Southern California for Microscopy and Microanalysis en skiva av Dire Straits, dock "selection unknown". Den som satt låten hade fått en guldstjärna med eklöv och diamanter.
  4. Erhard Jakobsen (1917–2002), färgstark dansk politiker. Lämnade 1973 Socialdemokraterna och grundade utbrytarpartiet Centrum-Demokraterna. Det var tidvis ett stort och tongivande parti där man anar en annorlunda partikultur, t ex skaffade de sig inte partiprogram förrän på 1990-talet. Efter några års tillbakagång upplöstes det 2008.

Charles Darwin, NiCd, CD och (cd) ger CD. Den satte Håkan.

Lördagsfrågornas teman sätts ibland på måfå, ibland av någon särskild anledning, för att det blir lite roligare och lättare (åtminstone för frågemakaren). Den här gången blev "anledningen" till CD-temat att Sony och Philips den 1 oktober 1982 lanserade kompaktskivan för omvärlden. Eller "lasergrammofonen", för att ta en beteckning som inte slog … Sony lanserade även världens första CD-spelare, CDP-101, till att börja med endast hemma i Japan eftersom europeiska Philips sölade. Under 1983 började spelarna dyka upp i de ordinarie kanalerna. Samma höst fanns nedanstående spelarutbud hos NK.


Inga kommentarer: