2022-05-17

Mrs Cheng introducerar soja

Sojan kom till Sverige på 60-talet …

- www.mrschengs.com 2014 – arkiverad

Att företag kör infomercial-stuk med blandad sanningshalt i sina egna kanaler är ju bara vad man kan förvänta sig. Formuleringen ovan finns dock inte längre på deras hemsida, och vad jag kan se har den heller inte funnits där på flera år.

Men vad gör det när påståendet lever kvar på andra ställen:

De introducerade kinesisk sojasås och kinesiska matvaror i Sverige …

- Wikipedia: Hanna Cheng och Johnny Cheng

Förvisso var kinesisk mat länge ovanlig i Sverige. När Berns i februari 1944 körde kinesiskt tema var det nog första gången kinamat serverades på en svensk restaurang, och 1959 blev Kinesiska muren i Göteborg landets första kinakrog.

Men soja? Den har funnits här långt före 1960-talet.

Wi hafwa ock en liqueur, som är mycket lik ättika och kallas soya och finnes til köps i kryddbodarne. Denna är i nyare tider kommen ifrån Ostindien eller China och är ett rätt underligt inventum, gjöres af ett slags turkiska böner …

- Carl von Linné, Linnés dietetik (ca 1750)

… Ostind. och Chinesisk Soya på buteljer …

- Aftonbladet, 22 augusti 1850

Brun sås: Smör och mjöl fräses i en kastrull och uppvispas med svag buljong. Sedan ihälles brun köttsky eller soja. Såsen, sedan den är uppkokad, silas genom en hårsikt, och då ihäller man några droppar citronsaft.

- Gustafva Björklund, Kok-bok för tjenare och tarfliga hushåll (1851), lätt moderniserad; och jag har inte sett citronsaft i något brunsås-recept förr

Efter dessa tidiga belägg finns det så många exempel på soja i svensk matlagning att det är svårt att välja. Det är fullkomligt uppenbart att ingrediensen var väl etablerad långt före 1960-talet.

Japanska Kikkoman dominerade länge marknaden. Här annonserad i SvD 3 oktober 1932, med självaste Bullen (se även bloggposten Bullen: Inte bara pilsnerkorv för ytterligare exempel på Bulliga reklamknäck) men utan ordet "soja". Notera även hälso-argumentet, som jag inte sett förr i soja-sammanhang. En något senare annons prisar vitaminhalten i Kikkoman.


Inga kommentarer: