2022-05-30

Lördagsfråga 708: Depeche Mode

  1. Blixt … Jag menar Allan Kämpe sänker en rymdtysk i Saturnusligan (1946, och notera hjälmens märkning) – jomen, på den tiden kunde även rymdsoldater köra med vanlig uniform och Stahlhelm och komma undan med det. Serien innehåller ett rymdskepp (visserligen av jordiskt ursprung) och rentav en kidnappning. Detta var sommaren 1946: Ungefär samtidigt tog Kenneth Arnold sin berömda flygtur, som följdes av en UFO-våg som så småningom även nådde oss, men först långt senare skulle abductions bli en given del av den kulturen. – Seriens upphovsman var Eugen Semitjov. Han blev senare (betydligt) mer känd som journalist och författare av ett antal rymd- och UFO-relaterade böcker, som gjorde rätt stort intryck på undertecknad en gång i tiden.
  2. Tuffa Viktor, eller Andy Capp som han heter i original, blev 1988 en tv-serie. Att det bara blev sex avsnitt indikerar mottagandets art. – Efter att ha studerat några strippar av oklart men åtminstone äldre datum, inser jag att de jag hittills sett kommer från en sentida, tam och, vågar man använda uttrycket, politiskt korrekt period i seriens historia.
  3. "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that" – Ett bistert samtal mellan befälhavare Dave Bowman och datamaskinen HAL. 2001 (1968) såklart.
  4. Martin Seamus "Marty" McFly på en hoverboard! Såna flyger kidsen runt på, ser ni, i framtiden, närmare bestämt 2015 … Öh. – Undras om svävbrädor i ett alternativt 2015 hade varit lika illa sedda som såna där sparkcyklar är 2022? Eller, de bemannas ju av ungdomar – dum fråga!

Al(l)an, Andy, Dave och Martin kan leda tankarna till hrr Wilder, Fletcher, Gahan och Gore, som ju utgjorde syntbandet par excellence Depeche Mode. Vars kvartett nyligen reducerades med Andy Fletcher (1961–2022). Den satte Tricky först.


1 kommentar:

Mikael sa...

Som en liten fotnot till en av ledtrådarna kan nämnas att seriefiguren Buster (som i Sverige frontade sportserietidningen med samma namn) ursprungligen lanserades som son till Andy Capp.