2022-05-02

Lördagsfråga 704: Carl Gustaf

  1. Prins Karl Gustav (1782–1783). Japp – Gustav III:s andre son blev dryga halvåret.
  2. August Svensson i titelrollen som Farinelli, Södra teatern 1893. Senare var han med i en revy av Emil Norlandet som hette I sjunde himlen (ingen koppling till Sickan-filmen). Där fanns en sång som hette "O, Carl Gustaf". Den spelade August in 1906 (Youtube). Ni har nog hört den förut, kanske med Kjerstin Dellert.
  3. Kulsprutepistol m/45. Den har även kallats Carl Gustaf efter Carl Gustafs stads gevärsfaktori, som i sin tur fick namn efter Karl Gustavs stad (numera en del av Eskilstuna), som i sin tur fick namn efter Karl X Gustaf. Detta föredömligt enkla och robusta kvalitetsvapen hanterades av miljoner värnpliktiga, och de sista åren i hemvärnet, tills det efter över 60 år togs ur bruk 2007. Dock sällan hanterat som på bilden – man ska inte hålla i magasinet!
  4. Granatgevär m/48 eller m/86, också kallad Carl Gustaf, med etymologi som ovan (risken att blanda ihop kpist med grg torde vara minimal). Har funnits i evigheter, blev nyligen en exportsuccé till Ukraina.

Födelsedagsbarnet Carl XVI Gustaf satte Martin Lagnerö först. Två minuter senare satte Hans CG-komponenten.

Jag vet inte om det kan kallas ledtråd, men lördagsfrågan postades kl 10:20. Vilket råkar vara den tidpunkt vid vilken prinsen föddes den 30 april 1946.


Inga kommentarer: