2022-05-16

Lördagsfråga 706: Union Jack

  1. Deltagare i British Ladies Amateur Championship 1929 dräller över planen och dess ikoniska bro, Swilcan Bridge. Den går mellan hål 1 och hål 18 på St Andrews Links, världens mest berömda golfbana (bara en sådan sak som att dess 18 hål satte standarden för golfbanor världen över).
  2. Moskva dan före dan, säger före segerdagen den 9 maj. En stridsvagn övar på den ryska krigsmaktens främsta uppgift: Att se bra ut i segerparaden. På vägg och vagn ses det brungulrandiga band som hör till St Georgs orden, landets högsta militära utmärkelse, som också är dagens och paradens färgtema; det syns mest överallt.
  3. Nog ger denna bild ett helt annat intryck i färg! Men även i svartvitt kunde man ana att det är St Patrick's som pågår, det storkalas den 17 mars som hålls till minne av ett helgon (men se bloggposten När St. Patrick's var nykter).
  4. John Bisaha svarar för en liten del av omslaget på The Babys Union Jacks (1980).

Sankt Andrew, Georg och Patrick har ju även var sin flagga, som representerar Skottland, England och Irland; hoplagda bildar de Storbritanniens Union Jack (där jack inte är ett namn utan betyder just "flagga"). Man har funderat på hur Wales ska infogas i gemenskapen … Den satte Tomas.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Stridsvagnen måste var en Armata: https://en.wikipedia.org/wiki/T-14_Armata
https://www.bbc.com/news/world-europe-32628236

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Åhå, den ryska krigsmaktens senaste stolthet – precis sånt de gillar att visa upp. Ja, hellre se dem i Moskva än i Ukraina, vilket jag inte vet om man gjort.

Anonym sa...

Tror inte det och snabbtrålen gav: https://www.19fortyfive.com/2022/03/we-might-know-why-russias-new-armata-tank-is-missing-from-ukraine/

MVH

Hans

Anonym sa...

Även jag är något förvånad över att T-14 inte dykt upp i Ukraina. Dess egenskaper, framför allt ett gott försvar mot pansarvärnsrobotar, skulle vara just vad som behövs.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Den mycket intressanta artikel Hans tipsade om ger flera anledningar till att T-14 inte dykt upp i Ukraina. Som att de fortfarande (!?!) har så få T-14 att de inte skulle kunna bilda meningsfulla grupper, utan behöva samarbeta med sämre kolleger, vilket ingen skulle vinna på.