2022-05-01

1 maj 1945: Ryska flaggan över Berlin

Captain of the Guards Fedor Lipatkin hoists the Red banner on a balcony overlooking bomb-shattered Berlin. Capt. Lipatkin, a hero of the Soviet Union, commanded tank elements that fought through the city, is a veteran of Stalingrad. Photo radioed from Moscow.

- "Russ Flag Over Berlin Signals Final Goal", Imperial Valley Press 1 maj 1945

Jag kunde inte låta bli att ta med bilden inscannad från en tidning. Med reservation för att ålder och framför allt inscannande kan ha försämrat kvalitén, så var det en sådan imperfekt återgivning som mötte tidningsläsare för 77 år sedan.

Här är bilden i högre kvalité:

Där känner man rentav igen Fjodor Lipatkin. Det finns en artikel om honom på ryska Wikipedia: Липаткин, Фёдор Акимович. Den är varken lång eller kort, men utöver närvaro i Finland (som han blev dekorerad för) sammanfattas hans insatser i världskriget med att han deltog. Ingenting om slutstriden, ingenting om någon flaggbild.

Nog har man sett en bild där den ryska flaggan hissas över Berlin. Men inte är det den …

Bilden med Lipatkin verkar vara lika ovanlig i väst som Jevgenij Chaldejs från 2 maj är vanlig. Jag vet inte om det innebär något. Chaldejs bild är mörkare, mer episk (i ordets äldre betydelse); man känner verkligen att "nu skrivs historia". Som jämförelse är Lipatkin-bilden närmast munter. Den är också långt vanligare i öst än i väst.

Jag vet inte vem som tog fotografiet, inte heller var man befinner sig. Jag vet heller inte om bilden ifrågasatts, eller rentav avslöjats på något sätt.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen pod idag?

'Photo radioed from Moscow.' som tekniknörd får du gärna förklara närmare. Det vanliga fotot har litet överskott på klockor.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Ingen podd idag, pga hälsoskäl – det är det enda som sätter stopp.

"Radioed from Moscow" låter häftigt. Betydligt häftigare än fax via radio. Här är en tidning från 1949, som med början på sid 59 beskriver den teknik som då var splitter ny i Sverige: https://www.aef.se/Amatortidningar/Popular-Radio/Year_1940-1949/Popular_Radio_1949_nr_3.pdf