2022-05-23

Lördagsfråga 707: Mosaik

  1. Ovansidan på det ägg från Fabergé som tsar Nikolaj II fick påsken 1914. Det kallas Mosaik-ägget, av uppenbara skäl. Här är en fin film om ägget (YouTube). Bonus: Ägget formgavs av Alma Pihl, sondotter till grundaren Gustav Fabergé, som var född i vad som idag är Pärnu i Estland. Det tillverkades av hennes farbror Albert Holmström. Man påminns om att Östersjön till stora delar var en rysk vik.
  2. Ur den sovjetiska filmen Mosaik (1969).
  3. Introt till Mosaik (1995), ett "samhälls- och integrationsprogram" som visades 1987–2003 och där Alexandra Pascalidou blev känd. En rolig detalj är att signalflaggorna utgörs av bokstäverna M O S A I K.
  4. S:et i loggan för NCSA Mosaic (1993), den första browsern som slog igenom – fast det "genomslaget" var ingenting jämfört med när Netscape året efter fick folk över hela världen att lära sig var WWW stod för. Skapades av Marc Andreessen och Eric Bina, som sedan grundade Netscape och blev stormrika kändisar (det senare gällde åtminstone Marc). Men deras gamla kod levde kvar: Mosaic köptes av en datafirma som hette Microsoft, som utifrån den gjorde ett program som hette Internet Explorer.

Den lördagsfrågan pusslade Tricky ihop.


Inga kommentarer: