2022-05-29

Slagskeppet som bara sjönk

- Operation Crossroads: Atombomben Baker sprängs vid Bikini-atollen den 25 juli 1946.

Första gången jag såg bilden var den mest anmärkningsvärda slagskeppet utmed vattenpelarens sida. 170 meter slagskepp, upplyft som en annan barkbåt – man börjar få en aning om vilka ofantliga krafter som rör på sig.

Illusionen var ännu starkare för de som inte hade ett detaljerat fotografi utan såg det hela på riktigt, på håll, under ett kort ögonblick där det hände massor samtidigt. Här är ett belägg i form av en tavla, målad av GySgt Grant Powers, USMC, från en gammal arkiverad hemsida för Naval Historical Center.


För en illusion var det. Det vi ser är inte ett fartyg utan en grop, eller vad det ska kallas: Ett hål format av slagskeppet.

The dark spot in the column marks the position of the capsizing Arkansas. Crossroads mythology mistakenly insists this photo shows the upended form of the battleship.

- Ur bildtext från National Park Service: The Archaeology of the Atomic Bomb, kap. 4

Vad som verkligen hände USS Arkansas var att hon kapsejsade – vänd med styrbords bredsida mot bomben – och sjönk som en sten. Där ligger hon än idag.

Wikipedia: Operation Crossroads


1 kommentar:

Anonym sa...

Roligt att se dig igen.

Prinz Eugen tycker jag är värt att speciellt nämnas i sammanhanget: https://en.wikipedia.org/wiki/German_cruiser_Prinz_Eugen

MVH

Hans