2022-05-03

Att definiera faktoider

När jag tar tag i en faktoid är det första som får göras att definiera den. Exakt vad är det som påstås? Av vem, när och i vilket sammanhang? Faktoider är ju inte missuppfattningar i största allmänhet, utan definitiva påståenden, gärna självsäkra, spridda och ingrodda, som är mer eller mindre fel.

Här är ett exempel på en lurig faktoid: "Socialstyrelsen vill att vi äter 6–8 skivor bröd om dagen." När påstods detta? I en stor reklamkampanj på 1970-talet. Är det fel? Nej – det är inte fel. Budskapet är en uppiffad variant av en rekommendation i en rapport som Socialstyrelsens beställt. Vad är då faktoiden? Faktoiden utgörs av att folk trodde att det var Socialstyrelsen som gick ut med påbudet – och folk som inte var med på den tiden ska veta att det var en stort upplagd kampanj som var synnerligen svår att undvika. Folk trodde att det var staten som förmanade oss, på ett synnerligen förmyndaraktigt och klumpigt sätt. När det i själva verket var bageriernas PR-organisation Brödinstitutet som stod bakom det hela, med utformning av annonser, finansiering och alltihop. Det var inte staten som lekte storebror utan näringslivet som bedrev reklam.

 
Lägger med den här också, med sponsorn angiven.

Sådana faktoider, som bygger på vad folk fått för sig, är inte riktigt lika solida som faktiska påståenden i svart och vitt. Den här gången var det okej, eftersom uppfattningen om det statliga förmanandet var så spridd och rotad. Det var därför jag aldrig tvekade att ta med den bland faktoiderna, reda ut och publicera den i olika sammanhang.

Men det här exemplet då: Landstigningen i Normandie 6 juni 1944. Vad är faktoiden? Jag är inte säker, men misstänker att det finns ganska många som fått för sig att Overlord utgjorde den första allierade landstigningen under kriget, att Sovjet dittills varit ensam mot tysken borta på östfronten. Det stämmer inte. Den första allierade landstigningen i Europa påbörjades på Sicilien 9 juli 1943, och därefter landsteg man på fastlandet den 4 september. Förvisso mötte man åtminstone till en början enbart italienskt motstånd, och Även om det inte var få styrkor så var man inte i närheten lika många som de som klev iland i Normandie. Sådant är inte militärhistoriskt irrelevant, men i just detta sammanhang är det irrelevant.

Frågan är om min misstanke stämmer, och i hur hög grad. Det vet jag verkligen inte, och det är därför jag hittills dragit mig för att basunera ut det hela.


2 kommentarer:

Anonym sa...

"Den första allierade landstigningen i Europa påbörjades på Sicilien 9 juli 1943, och därefter landsteg man på fastlandet den 4 september. Förvisso mötte man åtminstone till en början enbart italienskt motstånd, och även om det inte var få styrkor så var man inte i närheten lika många som de som klev iland i Normandie."

Det var väl redan på tredje dagen eller så av invasionen på Sicilien som amerikanerna blev anfallna av bland annat panzer division Hermann Göring vid Gela.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Det var mycket tidigare än jag fått för mig. Hm! Behöver visst läsa in mig på operation Husky och kringhändelser. Särskilt som materialet inte dunkas ut 24/7 i historiekanaler och kulörta veckotidningar, till skillnad från vissa andra landstigningar … Tackar!