2019-07-17

Jorden är platt

I’m not ashamed of ridicule.
I’m not ashamed of mockery.
I’m not ashamed of insults.
- Mantra som skanderades på konferensen

Ett gäng som jag aldrig fått grepp om är de som hävdar att jorden är platt. Är de troll, tokstollar eller lite av varje?

I november 2018 hölls den andra årliga Flat Earth International Conference i Denver, Colorado. Under två dagar samlades 650 personer från hela världen. Några av dem var nyfikna på det hela, som häcklare eller möjliga anhängare. Några var journalister. Och av rapporteringen framgår tydligt och klart att den absoluta majoriteten av besökarna var övertygade, oironiska anhängare av idén att jorden är platt.

Här brukar den skeptiska, folkbildande reflexen rycka till, den som vill beskriva olika metoder för att avgöra jordens form. Men även om sådant är intressant och nyttigt, för egen del liksom för att demonstrera vetenskap och sunt förnuft för en omvärld i ständigt behov av sådant, så är det fullkomligt irrelevant om man är ute efter att få rätt mot en inbiten plattjording. Även om de ständigt pratar om att forska och ta reda på saker själv (till skillnad från att skedmatas med lögner) så är det solklart att fakta inte är poängen. Poängen är att några få mycket mäktiga ljuger för oss little people. Låter det bekant? Det är strukturen för den klassiska konspirationsteorin. Och i den svampskogen växer sådana aldrig långt från varann. Eller som en besökare uttryckte det: När man inser att jorden är platt förlorar man 10-12 andra illusioner.
The moon landing, the Space Shuttle Challenger explosion, the International Space Station, space flight, pictures taken from space, pictures of the Earth’s curvature, gravity, maps of Antarctica, the Antarctic Treaty, the South Pole, 9/11, the Sandy Hook shooting, AIDS, cancer, the Irish potato famine, the Civil War, vaccines, genetically modified food, the Federal Reserve, organized religion, the Catholic Church specifically, the compiling of the Bible, the medical industry, the education system, the government, a competing flat-Earth organization, and even other convention-goers.
- John Ingold listar några konspirationsteorier han tog del av på konferensen; We went to a flat-Earth convention and found a lesson about the future of post-truth life, The Colorado Sun 20 november 2018

Jag vet inte vilken "competing flat-Earth organization" som avses men det kan gå på ett ut. Annars är det påfallande, på denna konferens liksom i andra sammanhang, hur väl många förvillade kan trivas med varandra så länge man delar världsbild i stort. Du och jag kan vara helt oense om var Atlantis ligger, men vi är åtminstone överens om att Atlantis finns. Andra gånger kan folk lacka ur på detaljer obegripliga för utomstående (som i politiska sekter), eller av personliga skäl, eller båda. I samtliga fall handlar det inte om den yttre verkligheten utan den inre, inte fakta utan identitet och framför allt samhörighet. För att få gemenskap och sammanhang kan folk gå mycket längre än att svära på att jorden är platt.
“These people are like family,” [genomsnittsbesökaren] said, looking toward others wearing flat Earth hats and T-shirts. “I want to be around people like me.”
- Sam Tabachnik: "I'm not ashamed": Flat Earthers find kindred spirits in a Denver convention center, Denver Post 15 november 2018

Nog har man sett en och annan organisation och sammanslutning utmålad som lögnens högborg. Men det känns besynnerligt att se den federala rymdstyrelsen i den rollen.

Ännu en reporter på plats var Rasmus Åkerblom. För några år sedan gjorde han ett förträffligt program om den påstådda måneffekten (Faktoider: Hur vi påverkas av månen). Den här gången blev det en utmärkt skildring av konferensen, rörelsen och en och annan plattjording. Liksom känslan av utanförskap och mental utmattning när man tillbringat en viss tid i ett sammanhang där man inte alls är around people like me utan tvärtom.

"En stark känsla av att jag är helt onormal och de andra inte är det. Fast jag vet att det inte är så."
- SVT Play: Jorden är platt (kan ses t o m februari 2020)

Summa summarum: Nu vet jag att det finns folk som lever för att jorden är platt. "Övertygade" är inte riktigt rätt ord, för det är uppenbart att fakta inte är den verkliga poängen. Gemenskap, sammanhang och en känsla av överlägsenhet gentemot "elit" och sheeples slår mycket högre, i denna konspirationsteori liksom de övriga 10-12. Eller hur många man nu samlat på sig.

(Konferensen ägde för övrigt rum vid Denvers flygplats. Det var nog få besökare som inte kände till de fåniga påståenden som cirkulerar om den.)

Inga kommentarer: