2019-07-23

Fasces och fascism

Fascisternas fascio användes inte i närheten lika flitigt som nazisternas hakkors eller kommunisternas stjärna/hammare och skära. Men så är den också svårare att få till rent bildmässigt.
I mars 1919 startades de första kampgrupperna, de så kallade Fasci di Combattimento, som främst utgjordes av krigsveteraner. Partiet hade som symbol ett spöknippe, fascis (fasces i plural) av den typ som bars av liktorerna i antikens Rom, vilket kom att ge rörelsen dess namn.
- Wikipedia (sv.): Fascism

Men fascio var ett etablerat namn på (politiska) rörelser, gärna med radikala eller rentav revolutionära dagordningar. Ordet kommer direkt från fasces och dess grundbetydelse "hopbunden, bunt" eller i överförd bemärkelse "gruppering".

kommittèer, som föra namnet "comitato del fascio romano"
- Post- och Inrikes Tidningar, 12 september 1868

En socialistisk-anarkistisk förening benämnd "Fascio" [Fasci Siciliani dei Lavoratori, Sicilianska arbetarföreningen] har utbredt sig i alla större städer
- Göteborgs Aftonblad, 2 december 1893

När Mussolini 1919 bildade sina fasci di combattimento i Milano så var det ett högst traditionellt namn i branschen. Det var först senare som det försöket skulle bli så lyckat att det trängde ut även minnet av de övriga.

NE: fascism
Etymology online: fascist (adj.)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Så der är inte för att dom är fascister som polisen använder fascio?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Polisen_vapen_bra.svg

Hexmaster sa...

Nej. Samma sak med fasces på Lincoln-monumentet, Le Grand Sceau de France etc. Det användes som symbol för makt och rättsskipning långt före Mussolini.

Johan Langworth sa...

kul inlägg! massa snack om facsister så lite bakgrund om deras stulna märken är intressant. Jag vet inte om de är kvar men det har funnits en hel del hakkors på byggnader i Stockholm. Det kanske finns lite fasces på husväggarna också? dvs innan det blev känsligt. men som du säger är de mindre vanliga. Uppbyggt för en stadsvandring

Hexmaster sa...

Nu handlar visserligen inlägget enbart om ordet fascism, att det inte kommer direkt från fasces utan indirekt. Eftersom fascisterna aldrig omfamnade och därmed övertog fasces på samma sätt som nazisterna hakkorset så finns det såväl gamla som nyare lite varstans. Fast inte jättemånga på husväggar.