2019-07-26

Uppländska kyrkrävar

Härkeberga kyrka är ett bra ställe för att beundra målningar av Albertus Pictor (av honom personligen eller folk från hans verkstad). Där finns en rad motiv ur Bibel och andra källor: Josef och hans bröder, dansen kring guldkalven, Jona och valfisken, Sankt Göran och draken ... Och en räv som tar en gås. Vad har den med någonting alls att göra? Mysteriet tätnar om man jämför med andra kyrkor i trakten. Där det finns bevarade medeltida målningar, av Albertus eller någon annan, kan man här och var se en räv.

Som i Tensta kyrka (inte i Stockholm utan norr om Uppsala), där mästaren Johannes Rosenrod målade. Där kan man se denna till synes fromma räv (ha!) predika för gässen. Och då börjar det bli lite tydligare: Rävarna är falska förkunnare.

Att kyrkrävarna är påfallande vanliga i just Uppland är nog ingen slump. För det var i Gottröra socken, öster om Uppsala, som bonden Botulf Botulfsson levde. Han hade högt och tydligt förklarat att han inte trodde att nattvardens bröd och vin var Kristi kropp och blod. För detta glasklara kätteri hade han naturligtvis straffats, och sedan fått idka botgöring i hela sju år ... För att direkt därefter åter öppet förneka nattvardens mysterium. Kyrkan överlämnade den oförbätterlige till den världsliga rättvisan som 1311 avrättade honom. Botulf i Gottröra är den ende svensk som, såvitt känt är, avrättats för kätteri. Och ännu långt efteråt försågs kyrkor i trakten med rävar, som gässen i församlingen ska passa sig för.


3 kommentarer:

Unknown sa...

Men det var kyrkan (genom ärkebiskopen) som dömde Botulf som kättare. Den värdsliga domstolen bekräftade och verkställde domen - bränning på bål.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Botulf

Anonym sa...

Stockholms blodbad drabbade väl dömda kättare?

Hexmaster sa...

Hm! Jag har sett uppgiften om "Sveriges enda kättare" så många gånger. Aldrig tänkt på blodbadet i sammanhanget. Rättssäkerheten där är en helt annan sak men nog sjutton åtalades, fälldes och avrättades folk för kätteri i plenti.

Botulf dömdes av kyrkan och överlämnades till den världsliga domstolen för verkställande, japp.