2019-07-10

Staten & kapitalet


Daghemmets utbyggnadstakt regleras av konjunkturen
Så tillmäts kvinnan sin plats i den ekonomiska strukturen
En billig arbetskraftsreserv tillhands när fabrikerna visslar
Tillbakapressad av daghemsbrist om lönsamhetens drivhjul plötsligt gnisslar
Det finns många låtar där covers är mer kända än originalen. Som till exempel Blå Tågets Den ena handen vet vad den andra gör (text och musik Leif Nylén). Den släpptes 1972 och lät då som ovan.


Ebba Grön gav 1980 ut vad som blivit "standardversionen". Utöver att tillföra energi och ta bort två verser (den ena var den ovan citerade) ändrades titeln till den självklara Staten & kapitalet. Den blev deras signaturmelodi, såpass starkt förknippad med bandet att ganska många tror att det är deras låt från början.

När Kirk Hammett och Rob Trujillo i Metallica spelade Staten & kapitalet som lokal cover på Ullevi den 9 juli 2019 (på varje spelning drar de en låt med lokal anknytning) så var det visserligen inte så mycket en cover på Blå Tåget som en cover på Ebba Gröns cover på Blå Tåget. Men äras den som äras bör.

7 kommentarer:

Christian_Henriksson sa...

Främsta exemplet på en låt som är mest känd i coverversion är väl förmodligen Badfingers "Without You" - två gånger dessutom. I min ungdom var det Nilssons coverversion som var den mest kända, men jag gissar att den yngre generationen i stället minns Mariah Careys version. Precis som den stackars bulgariskan:
https://www.youtube.com/watch?v=vUAaHkGpJy8

Mats E sa...

"daghemsbrist", inte "dagens brist"...

Hexmaster sa...

...Daghemsbrist ska det ju vara. Sällan man ser sådana glosor i sångtexter. Ebba Grön visste vad de gjorde när de beskar originalet.

AH sa...

Metallica verkar inte ha förstått det här, det heter "Spela Shoreline" i Göteborg inte "Spela Staten och kapitalet".

Annars apropå mer kända covers än originalet får det mig att tänka på när jag satt på ett tåg och det satt ett par bakom mig som med var sin hörlur lyssnade på en låt. Sedan började de undra vem det var som gjorde originalet till låten. Jag minns inte riktigt hur, men på något sätt framgick det tydligt vilken låt det handlade om och jag visste vem som gjort originalet. Dock var jag rätt säker på att svaret de sökte inte var Tom Paxton utan Fred Åkerström vars signaturmelodi blev "Jag ger dig min morgon" som var en svensk version av Tom Paxtons "I Give You the Morning". Det kändes dock inte som ett bra tillfälle att säga det.

Lite off-topic (eller mer off-topic om man så vill) är annars en fråga om vad som är originalet? I fallet med Staten och kapitlet är det ju givet. Ebba Grön har aldrig påstått annat än originalet är Blå tågets låt. Jag kom dock att tänka på det i och med att det nyligen släpptes en skiva med Prince som heter Originals. Frågan om det verkligen kan kallas original. Han skrev visserligen låtarna och spelade in dem. Samtidigt handlar det om demoversioner som nog aldrig var tänkta att släppas av honom, utan nog i ett tidigt skede var tänkta för andra artister. Originalet till "Nothing Compares 2 U" bör nog således tillskrivas The Family och inte Prince (och definitivt inte Sinead O'Connor, som jag sett vissa felaktigt gjort, som gjorde en betydligt mer känd cover av låten).

Ett annat exempel är Thomas Rusiaks mest kända låt, Hiphopper. Detta var visserligen första versionen som släpptes av låten, men handlar det verkligen om originalet. Teddybears STHLM hade skrivit låten Punkrocker som Thomas Rusiak gillade så mycket så han undrade om han fick göra en cover på den på sin skiva som skulle släppas innan Teddybears Sthlm:s kommande album "Rock'n'Roll Highschool". Då så blev fallet valde även Joakim Åhlunds sidoprojekt Ceasar Palace att spela in låten. Teddybears Sthlm:s version skulle således bli först tredje släppet av Punkrocker, men borde nog ändå klassas som originalet.

Anonym sa...

Det finns en hyfsat känd cover av denna trudelutt: https://www.youtube.com/watch?v=GME3fMeK5ts

MVH

Hans

AH sa...

För att återgå till Metallicas tolkning av Staten & kapitalet var den tydligen djupt obehaglig i alla fall:

https://aktuelltfokus.se/metallicas-ebba-gron-cover-djupt-obehaglig-enligt-hogerliberala-gp/

Nu har jag visserligen inte läst hela recensionen, så det finns kanske mer information om varför den är obehaglig. Fascineras dock av hur Ebba Grön fortfarande kan provocera så mycket 36 år efter att de lade av. Staten & kapitalet är visserligen en väldigt politisk låt och inte åt det högerliberala hållet, men det är ju inte direkt Beväpna er-text till den ens. Men vi är väl alla väldigt lättkränkta egentligen, bara man trycker på rätt knappar (som kan skilja sig väldigt mycket från person till person).

Magistern sa...

Originalet: https://www.youtube.com/watch?v=aDqqm_gTPjc

Och hon skrev den samma dag som denna låt: https://www.youtube.com/watch?v=OTuQ9cKGSdM

Ett produktivt dygn.