2019-07-11

Helen Duncan, kriminellt dåligt "medium"

Ektoplasma är en mystisk substans som sägs materialiseras till andar. Bilden är från en faktisk seans; det finns folk som tar sånt på allvar.
Mediet Helen Duncan var den sista personen i England som fängslades för trolldomsrelaterade brott. Myndigheterna fick nys om att hon påstods ha förutspått sänkningen av HMS Barham innan det var känt för allmänheten. Det kontroversiella mediet dömdes enligt häxlagen från 1736 för att hon påstod sig kunna kommunicera med de döda och fick sitta nio månader i fängelse.
- Häxor, specialnummer av tidningen Spännande historia juli 2018

Det cirkulerar en del missvisande och felaktiga påståenden om Duncan. De kan sammanfattas med titeln Scotland's last witch, sedan hon fällts enligt Witchcraft Act från 1735 (och inget annat). Men noga räknat förbjöd "häxerilagen" inte att utöva trolldom. Den förbjöd folk från att påstå att någon var häxa eller utövade trolldom. Syftet var inte att bli av med trolldom, för sådant trodde man inte på 1735, utan att bli av med häxjakter.

När Duncan åtalades 1944 var det bland annat för att oriktigt ha påstått sig ha utövat trolleri. Sådant bondfångeri hade hon visserligen ägnat sig åt i åratal (bilden ovan är från 1928). Men den här gången var myndigheterna mer bekymrade. Det hade med kriget att göra.

Under en seans i november 1941 påstod hon sig ha fått kontakt med en sjöman som dött när slagskeppet Barham sjönk. Problemet? Att händelsen vid tillfället var hemligstämplad. Detta har fått många godtrogna att klassificera "avslöjandet" som en sant paranormal händelse. Hur skulle hon annars ha fått kunskap om sänkningen?

Men att en händelse är hemligstämplad innebär inte att den är hemlig. När Barham sjönk dog 862 man, eller 2/3 av besättningen. Flera hundra överlevde, och tusentals anhöriga underrättades. Det fanns massor med sätt att ryktesvägen få nys om det hela. Några paranormala kontakter behövdes inte. (Detaljerade döda brukar heller inte dyka upp på seanser av en slump. Man kan utgå ifrån att släkt till sjömannen fanns på plats vid seansen i hamnstaden Portsmouth. Kanske det var de som försett Duncan med uppgiften om Barham.)

Ibland nämns att myndigheterna skulle ha varit oroliga för att Duncan med hjälp av sina paranormala metoder skulle komma åt planerna för D-dagen och avslöja dem. Men även om hon demonstrerat sin lösmynthet (vilket kanske påverkade domen) så var det ingen som trodde på hennes föregivna magiska förmågor. Att hon skulle avslöja detaljer om Overlord och Neptune var inget man bekymrade sig för.

Vad som ofta kommer bort är att Duncan inte bara var ett falskt medium, utan ett dåligt sådant. Hennes främsta förmåga var att före seanser svälja gasväv som sedan ulkades fram som "ektoplasma". Vid några tillfällen testades hennes mediala förmågor, och varken skeptikern Harry Price eller ens spiritistföreningen med hennes kolleger blev imponerade.

Det kan även nämnas att Duncan inte var den sista som åtalades under Witchcraft Act. Det var Jane Rebecca Yorke, ett påstått medium som greps sommaren 1944. Hon slapp undan med böter.

Wikipedia: Helen Duncan
RationalWiki: Helen Duncan

Inga kommentarer: