2019-07-09

Varför cigarettfilter ser ut som de gör


Varifrån kommer det klassiska utseendet på cigarettfilter, det spräckliga gul-orangea mönstret? Och varför ser man det på nästan alla cigaretter?

De första cigarettfiltren lanserades på 1920-talet. Annonsen för London Life Cork Tip Cigarettes från 1914 visar följaktligen inte en cigarett med filter. Det som ser ut som ett filter är ett munstycke, en tunn gördel av kork på cigarettens utsida. Poängen är att läpparna inte klibbar fast vid papperet så det mjukas upp och man får tobaksfnas i munnen. Det är svaret på den första frågan: Dagens cigarettfilter ser ut som kork, vilket är ett minne av forna dagars korkmunstycken.

- Länstidningen, Tidning för Skaraborgs Län, 6 augusti 1897.

Munstyckena kunde även göras av exempelvis halm eller guldpapper. Dessa har, såvitt jag vet, inte lämnat något synligt arv efter sig. Sedan fanns det naturligtvis lösa munstycken men det är en annan sak. ("Utställnings-Cigarren" syftar på Stockholmsutställningen, årets stora begivenhet som tydligen även välsignades med en alldeles egen cigarr.)

På den andra frågan har jag inte hittat något bra svar. Varför valde tillverkarna att köra med just korkmönstret? På, vad kan det vara, mer än 90 % av alla cigaretter?

Vad genusaspekten hos London Life-annonsen beträffar så var det inte så sensationellt med en dam som ger en cigg åt en herre som man kan få för sig. Jämför den alldeles oerhört moderna och emanciperade kvinnan i denna annons från 1900.

2 kommentarer:

Tricky sa...

*följaktligen

Hexmaster sa...

Tackar! Inlärt stavfel, lär dyka upp fler gånger...