2015-02-06

Peter Wahlbeck, still going strong

Den förre folkhälsoministern Morgan Johansson borde ägna sin nyvunna tid som engagerad socialistisk politiker till att städa i eget bo. Annars kommer regeringen Persson att gå till historien som de som sände sina landsmän till en långsam död i form av diverse strålningsskador.

Det är hårda ord, men jag är den förste att be om ursäkt om vi om tio år kan konstatera att min mobilvärk, och alla andras med för den delen, var struntprat.
- Mobilen - ett strålande sätt att dö?, Peter Wahlbeck, Aftonbladet 12 januari 2007

Ifall det inte redan är känt så tror Peter Wahlbeck på lite av varje. Det blir inte bättre av att han läser böcker som Mona Nilssons Spelet om 3G, se recensionen av Björn Cedervall i Folkvett 3/2005. (För övrigt hade regeringen Persson sedan några månader ersatts av Reinfeldts första; om någon av dem går till historien så kommer det inte att vara för några påhittade strålningsskador.)

Vilka villkor som ska vara uppfyllda för att Wahlbeck om knappt två år ska se sig föranledd att be om ursäkt är inte glasklart. Om inte hans "elöverkänsliga" period gått över? Oavsett kan jag sätta en slant på att han inte kommer att be någon om ursäkt för någonting. Vad hans och andras problem beror på är en öppen fråga, men ingen är hjälpt av att skylla på icke-problem.

Men det har andra formulerat så bra som det går, tror jag:
Att direkt eller indirekt cementera ”elallergi” som en realitet, innebär inte bara ett pådrivande av ohälsa och oro, det är också en respektlöshet gentemot psykisk ohälsa och dess följder. Tänk om sjukvården skulle sanktionera bantningsråd till anorektiker, plastikkirurgi för dysmorfofobiker eller tips på självstympande metoder till patienter med självskadebeteende –  för att det är vad patienten vill ha.
-Hanna Brus: Rätten att vara elöverkänslig, Dagens Medicin, 26 januari 2015

1 kommentar:

Anonym sa...

"Oavsett kan jag sätta en slant på att han inte kommer att be någon om ursäkt för någonting. "

Hm, ifall
1. Jag får oddsen 2:1 alltså två gånger insatsen.
2. Vi får påminna honom när 10-årsgränsen inträffar.
3. En synnerligen urvattnad ursäkt också räknas.

Skulle jag kunna tänka mig att anta vadet. Annars inte.

Sensemaker