2015-02-01

Banta med bandmask?

Bandmaskdieten kan vara en av de mest ökända kurerna: Gå ner i vikt genom att plantera en bandmask i dina inälvor.

Finns den? Har den funnits och utövats? Är annonser och burkar som de på bilden fejk allihop?

Man kan läsa om tapeworm diet mest överallt men efter att ha gått igenom ett antal så känner jag en rundgång av ett bekant slag: Ett fåtal uppgifter återkommer gång på gång, inklusive avgjort felaktiga (som att Maria Callas skulle ha prövat på grejen), och sidor som hänvisar till varandra snarare än primärkällor. Snopes.com (As the Worm Squirms) klassar historien som legend.

Så, bandmask: Källa på det?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har sett ett Viasat History program som visade hur tre grupper av överviktiga försökte sig på tre historiska metoder att banta. Många historiska hälsoideer och metoder togs upp och det här med binnikemask presenterades som om det vore fakta (även om ingen deltagare faktiskt använde den).

Sensemaker

Anonym sa...

Engelska wikipedia skriver under uppslagsordet "taepworm":

"While accidental tapeworm infections in developed countries are quite rare, some US dieters have risked intentional infection for the purpose of weight loss."

Som källa anges detta:

http://www.today.com/health/iowa-woman-tries-tapeworm-diet-prompts-doctor-warning-6C10935746

Denna källa talar dock bara om en kvinna i Iowa som faktiskt har gjort det och rapporter om folk i Hong Kong som skall ha gjort det, folk i en talk show som sa sig vara villiga att göra det och en bantningshistoriker som säger att om folk faktiskt tog bandmask för att gå ner i vikt för hundra år sedan var det ett litet antal.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Faktoid-poängen ansamlas, kort sagt.