2015-02-05

Värderingen av "transa"

På förekommen anledning: Har "transa" blivit ett nedsättande ord?

Om så: Enligt vilka? Hur eller var, dvs är det OK i vissa sammanhang men inte andra?
Att komma ut som transa innebar ju att hela samhället fick ett nytt sätt att se på en.
- Nadja Karlsson = Hen är årets Pridetalare, QX 24 juli 2014

Anledningen är bloggposten Inga körkort för ryska transor där innehållet av reaktionerna att döma inte var i närheten lika stötande som ordvalet i rubriceringen.

3 kommentarer:

Alatius sa...

"Transa" klingar negativt (föraktfullt, nedlåtande) i mina öron åtminstone, men jag kan tänka mig att det är ett ord som många berörda försöker reappropriera, på samma sät som är fallet med "bög". Vad som dock förvånar mig är att det alltså används också av transsexuella -- för mig betyder det bara transvestit. (För som de flesta förhoppningsvis är medvetna om vid det här laget så är det två olika fenomen, även om det förstås finns ett visst överlapp.)

Anders H sa...

Är det inte lite som nigger, bög eller lapp? Dvs tillhör man inte gruppen slälv ska man akta sig för att använda termen? Eftersom jag inte själv vare sig är transsexuell eller transvestit, och inte heller har en aning om hur det är med Hexmaster, så får man förstås ta även mott inlägg med en nypa salt.

CharlieL sa...

Som transperson själv kan jag försöka reda ut det en smula (men jag erkänner att det inte är helt lätt).
Ja, en del äldre/medelålders transpersoner använder glatt fortfarande ordet "transa" - och de är i princip samma grupp som ordet syftar på: Mtf (male-to-female) transvestiter. Som Nadja Karlsson. :-) Likadant med drag queens.

Men transsexuella (och andra, särskilt yngre, transpersoner) har aldrig kallat sig eller sett sig som "transor" och tycker är nedsättande. Så visst går åsikterna också bland oss själva isär, beroende på vilka man pratar med. Vill man vara inte bara politiskt korrekt, utan framför allt korrekt i meningen sanningsenlig, så använder man idag med fördel ordet "transperson" istället. Det ordet inkluderar oss alla och upprör ingen. Enkelt. ;-)
(F ö så har själva nyheten självklart rönt uppmärksamhet, oavsett rubrikval.)