2015-02-09

Lördagsfråga 346: Jumbo

  1. När den första atombomben skulle sprängas funderade man på risken av ett halvt misslyckande, ett fizzle som bara motsvarade en rejäl konventionell bomb men som ändå skulle skingra det kraftigt radioaktiva och ytterst dyrbara klyvbara materialet för vinden. För denna eventualitet tillverkades en stor och jättekraftig burk att lägga bomben i, och som skulle klara av en fizzle. Av olika skäl användes aldrig Jumbo, som den kallades, och den visade sig heller inte behövas, åtminstone inte för Trinity.
  2. USA:s flygvapen ville ha ett rejält transportplan. Av några hugade tillverkare utvaldes Lockheed som fick äran att framställa C-5 Galaxy. Boeing jobbade vidare på sitt förslag (bilden) som så småningom blev den numer ikoniska 747 Jumbojet. Man lade stor vikt vid möjligheten att konvertera från passagerare till last, eftersom passagerartrafiken vid det här laget (60-talet) antogs snart tas över av överljudsplan.
  3. Yusha Raidin som en så kallad Jumbo Machinder, en serie stora plastiga leksaker från 1970-talet.
  4. Skivan Jumbo av det italienska proggbandet Jumbo.
Den stora elefanten som gjorde stor lycka på ömse sidor Atlanten och som i Sverige, på något sätt, även fick beteckna den som kom sist i något sammanhang, var lördagens gemensamma nämnare. Att undvika elefanter var det svåraste. Ännu en snabb & strong Pölsa Dum-insats.

Inga kommentarer: