2015-02-18

Ett äkta hat trick

Hat trick finns i många sporter och liknande. I exempelvis fotboll syftar det på en spelare som gör tre mål i rad; utan att någon annan målgörare från endera laget kommer emellan; och straffar gills heller inte; och så kan man dividera om definitionen av ett "äkta" hat trick, i den ena utövningen efter den andra.

Men hat trick är ett inlånat begrepp i alla sporter utom en.
Här sitter H. H. Stephenson (markerad) med sina lagkamrater. Det är 1859 och de ska strax åka över Atlanten för att turnera i USA. Året innan hade Stephenson i en match i Hyde Park (inte den i London utan ett stort cricket-område utanför Sheffield) lyckats att med tre bollar i följd bränna lika många slagmän.

Utan att gå in på teknikaliteter så är hat tricks betydligt sällsyntare i cricket än i fotboll.

Vid denna tid var det tydligen sed att, när någon idrottare presterade något alldeles extraordinärt, ordna en insamling för densamme direkt på plats. En sådan gjordes, och medlen gick till att köpa herr Stephenson en hatt eller mössa. Det framgår inte av historien om mössan på bilden möjligtvis skulle kunna vara den mössan; om så är fallet vore det ett sällsynt exempel på ett konkret första belägg.

1 kommentar:

Jav Farli sa...

Apropå mössor och sport kan jag inte låta bli att påminna om "cap" i betydelsen "deltagit i landskamp": http://en.wikipedia.org/wiki/Cap_%28sport%29