2012-11-02

Herman Lindqvist och felfinnarklubben

Herman Lindqvists självbiografi "Mitt i allt" får nu även kritik för faktafel i Finland. Lindqvists uppväxt i Helsingfors får en stor plats i boken, men i en stort uppslagen artikel i Hufvudstadsbladet på torsdagen räknas felen upp sedan läsare hört av sig till tidningen.

- Finländsk kritik mot Herman Lindqvist, DN 1 november 2012

Nu igen? Suck... Första upplagan av Lindqvist Mitt i allt drogs in sedan han lyckats göra en sorts repris på ett tidigare fel, och åter utpekade en antinazist som medlöpare. Inte för att Lindqvist hade mycket anseende att försvara.

Vad är det då han lyckas få fel den här gången? Som DN beskriver det verkar felen vara många och grova. I Hufvudstadsbladet (Lindqvist slarvar med detaljerna, 31 oktober 2012) listas följande:
 • Han beskriver Stortorget i Helsingfors.
 • Urho Kekkonen blir omvald till president 1956.
 • Politikern (bl.a. statsministern) Karl-August Fagerholms fru kallas Brita.
 • Den s.k. notkrisen 1961 beskrivs som kulmen på den s.k nattfrosten (intressant namn på en kris).
Facit:
 • Det centrala torget i Helsingfors heter Senatstorget.
 • Kekkonen valdes till sin första presidentperiod 1956.
 • Fagerholms fru hette Judith, deras dotter Brita (senare gift Kekkonen).
 • Notkrisen 1961 och nattfrosten 1958 var två olika kriser.
Men:
 • Stortorget (Suurtori) är ett gammalt namn på Senatstorget, allmänt använt även under Lindqvists ungdom.
 • Kekkonen var bland annat statsminister innan han blev president. I sammanhanget spelar det sannolikt ingen roll.
 • Jag misslyckas fullständigt med att reta upp mig över denna miss.
 • Båda kriserna hade med den stora grannen i öster att göra, nämns ofta i samma sammanhang och verkar även i övrigt att ha varit två skott på samma kvist. Om Herman, som 1958 var 15 år, blandat ihop dem har han min fulla förståelse.
Om man ska uppmärksamma fel på det sätt som HBL och DN gjort så ska det vara fel värda att uppmärksamma. Sådana har Herman Lindqvist gjort sig skyldig till förut. Här verkar skadeglädje ha varit den främsta drivkraften. Om det i sin tur ger intryck av att Hildebrand-historien var en liknande bagatell så är det olyckligt och fel.

7 kommentarer:

Kurt sa...

När förlaget nu tvingades dra in den första upplagan av boken, så borde ju rimligen FÖRLAGET ha passat på att kollat igenom boken ordentligt, så hade de i alla fall sluppit denna ovälkomna uppmärksamhet. Jag är ofta förvånad över att förlagen inte verkar ha någon som helst kontroll på vad de ger ut, jag kan mycket väl förstå att författare som är helt inne i sina ämnen kan göra misstag,

Anonym sa...

"Stort upplagd" är väl att ta i; sidan 25 i papperstidningen och inte ens hela sidan.

Att Senatstorget också kallats Stortorget är även jag bekant med och jag är inte på långt när så gammal som Lindqvist.

Men de övriga felen är nog sådana som får en finländare som läst sin historia att lyfta på ögonbrynet. I dåtidens Finland hade presidenten en mycket stark makt. Det var presidenten som räknades, statsministern var närmast en föredragande figur.

Fagerholms dotter Brita är förvisso mycket mer känd än sin mor, men då som Brita Kekkonen, hustru till UKK:s son Taneli.

Finsk historieskrivning räknar Nattfrosten och Notkrisen som två skilda händelser, men visst, i båda ingår UKK och den östliga grannen som huvudaktörer.

Men det erkännes nog, visst ingår här ett visst mått skadeglädje också.

Mvh

Schwemppa

Lena Synnerholm sa...

Sammanhanget får avgöra om det spelar någon större roll, att Herman blandat ihop mor och dotter. Tillskriver han dottern saker, som vi vet att mamman gjort? Eller placerar han mamman i situationer, där bara dottern var med? Det är sådant som avgör, om ihopblandningen spelar någon större roll. Om en av dom omnämns helt kort, som fru till presidenten utan vidare av sammanhang, gör det inte så mycket för mej. Det är något man kan irritera sej på, men inte mer än så.

Jag misstänkte att skillnaden mellan statsminister och president, är betydande i Finland. En finns statsminister är inte en fransk statsminister, om man uttrycket sej så. I alla fall var det inte så då. Om jag förstått det rätt, har presidentens makt minskat genom årtiondena. Någon som kan bekräfta?

Hexmaster sa...

Schwemppa: Jag såg artikeln i papperstidningen efteråt, där såg den beskedligare ut än på hemsidan. Namnet på Senats-/Stortorget utläste jag först ur kommentarerna på artikeln; märkligt att HBL-skribenten inte kände till det hela? F.ö. utgår jag ifrån att HL snarare skriver om sin barn- och ungdom än modern finsk historia.maxelson sa...

Skrev en post om detta på Högtider

http://hogtider.wordpress.com/2012/12/31/varfor-smalter-man-bly-pa-nyarsafton/

Ördög sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ördög sa...

Jag irriterades oerhört över att Lindqvist genomgående kallar den vitryska staden Vitebsk för VITBESK i sin medryckande Napoleon-biografi.

https://www.flashback.org/t1718814